Poďakovanie

Opäť je tu ten čarovný čas Vianoc, čas, keď sa stretávajú rodiny, príbuzní a priatelia, keď si sadáme k spoločnému stolu, aby sme si popriali vzájomnú úctu a lásku. Čas, kedy sa snažíme aspoň na malú chvíľu zastaviť a zaspomínať si na krásne chvíle prežité v tomto roku. Mnohí z nás si isto spomenú aj na svojich blízkych, ktorí sú ďaleko, ba dokonca už, bohužiaľ, nie sú medzi nami, ale stále žijú v našich srdciach a spomienkach. Spoločne prežité chvíle radosti, pokory a odpustenia sú tým najkrajším darčekom, ktorý si môžeme dať. Je to čas odpúšťania a zbližovania.

V čase adventu sa stávame lepšími, snažíme sa, čo najviac spríjemniť si pár tých krátkych chvíľ. Hľadanie vhodných darčekov, zdobenie vianočného stromčeka, upratovanie, varenie, pečenie, vôňa domova preplnená ihličím – symbolom Vianoc, vôňou medovníkov, to všetko sú Vianoce. Žijú však medzi nami aj ľudia, ktorí netúžia po darčekoch, ale majú skromné želanie, aby aspoň po tieto dni nezostali sami. Nemali by sme preto v tieto sviatočné chvíle zabúdať na rodičov, starých rodičov a na všetkých príbuzných, aj tých vzdialenejších. Prežime podmanivú vianočnú atmosféru umocnenú láskou, šťastím, pokojom a nádejou.

Za vianočným stolom spojme svoje dlane, rozkrojme jabĺčko ako symbol zdravia, sily, dlhovekosti, múdrosti a poďakujme sa za všetko, čo nás postretlo, zastihlo, možno i prekvapilo a potešilo.

 

Na Vianoce, keď svet stíchne,
nech vám božie dieťa vdýchne
pokoj, radosť a posilu,
nielen v túto svätú chvíľu,
ale taktiež v novom roku,
nech vás vedie v každom kroku

Praje SZSM

Stretnutie v Turčianskych Tepliciach

Na základe pozvánky, ktorú sme obdržali, mi rodičia oznámili, že sa zúčastníme stretnutia novo diagnostikovaných SM - károv v Turčianskych Tepliciach. Pravdupovediac, nemala som chuť tam ísť. Víkend sa dá stráviť aj inak. Rodičia však mali iný názor a mali záujem získať nové poznatky a stretnúť ľudí, ktorých postihla tá istá choroba ako mňa. Nakoniec bolo rozhodnuté a v sobotu ráno sme sa tam vybrali. Treba podotknúť, že celý pobyt bol dobre zorganizovaný a aj neočakávané situácie zvládli hravo. Všetko bolo presne naplánované a každá minúta bola vyplnená. Nehrozilo, že by sme nemali čo robiť. Najdôležitejšou vecou, na ktorú sa najviac tešili asi rodičia, boli prednášky, ktoré si pripravili lekári rôznych špecializácií. Obávala som sa, že budú nudné a nezáživné ako väčšina prednášok, ktoré som zažila, ale bola som milo prekvapená. Žiadne odborné lekárske názvy a vyjadrenia, ktorým je ťažko porozumieť. Informácie boli podávané zrozumiteľnou formou pre obyčajného človeka, ktorý sa nepohybuje v lekárskom prostredí. Dozvedeli sme sa veci, ktoré boli pre nás neznáme, rozšírili sme si obzory a vypočuli si pozitívne vyhliadky do blízkej budúcnosti. Na záver môžem konštatovať, že stretnutie dopadlo nad očakávania a aj napriek mojej nevôli sa ho zúčastniť som zmenila názor, pretože som si ten víkend užila a dozvedela som sa veľa nových informácií, ktoré sa mi môžu zísť.

Tonka Bežillová

Turčianske Teplice!!!!!!!!!!!!!

Veľmi som sa bála toho, ako to tam vlastne bude. Ešte nikdy som sa nestretla s nikým kto by bol na tom rovnako ako ja. Aj prišiel deň môjho odchodu do Turčianskych Teplíc. V ten deň som sa veľmi bála stretnutia z Tými ľuďmi. Doteraz neviem PREČO!!!!!!!!!!!!! Všetci sa správali veľmi fajn, boli priateľskí. Myslím si, že mi to veľmi pomohlo. Bála som sa, že budem na všetko sama (aj keď mám manžela a syna). Ale keď som videla tú radosť zo života na tvárach všetkých prítomných... Bolo to úžasné.. Ak boli Turčianske Teplice na to, aby sa novo diagnostikovaný cítili lepšie, určite to malo zmysel. Aspoň ja som sa cítila dobre.

Veľmi mi to pomohlo orientovať sa v živote s touto diagnózou.

Jana Ivaničova

Mohla by byť ranná šálka kávy prevenciou sklerózy multiplex? Kým mnohí experti odporúčajú limitovať kofeín, kvôli možným negatívnym efektom na diabetes a niektoré ďalšie medicínske problémy, nedávna štúdia ukázala, že káva odvracia zvieraciu formu SM. Nová štúdia zahrnula myši, ktorým bola podaná injekcia, aby zosilnila u nich rozvoj podmienok ako pri ľudskej SM. Avšak tie, ktorým bol podaný ekvivalent 6 až 8 šálok kávy za deň sa vyhli vývoju zvieracej formy SM, nazývanej EAE alebo experimentálna autoimúnna encefalomyelitída, oznámila Dr. Linda Thompsonová, členka tímu oznamujúceho závery v Národnej akadémii vied (USA). Počas tejto štúdie výskumníci monitorovali progres tejto choroby u myší, ktorým by sa normálne vyvinula EAE. Thompsovová vysvetľovala, že kofeín je prevenciou jedného zo štyroch stavebných blokov DNA, známy ako adenozýn, od naviazania sa na adenozýnový receptor myši. Pretože adenozýn nebol schopný sa naviazať na receptor, bolo to prevenciou bielych krviniek známych ako T- krvinky od dosiahnutia centrálneho nervového systému a začatia domino efektu, ktorý vedie k EAE. Autoimúnne ochorenie SM postihuje okolo 400 000 Američanov. Mnohí experti veria, že SM sa objavuje, keď ľudské telo cez svoj imunitný systém atakuje svoje vlastné tkanivo. Lekári nie sú si istí o priamej príčine SM, ale domnievajú sa, že to môže byť výsledkom vírusu alebo environmentálneho faktora. Symptómy zahŕňajú svalovú slabosť, slabú kontrolu mechúra, strnulosť, slabosť, problémy s rečou a s videním. Káva bola prvýkrát vyskúšaná v 9. storočí a odvtedy sa stala jedným z najpopulárnejších nápojov vo svete. Káva je ľahko dostupná v dnešnej dobe v rôznych formách od čerstvo pripravovanej špeciálnej kávy po vopred pripravenú kávu v potravinách obchodných domov. Káva hrala dôležitú rolu v niekoľkých spoločnostiach našej histórie, dáva mnohým ľuďom malé ,, extra nakopnutie,, ráno a mohla by potenciálne držať SM-ku od napádania nášho tela. Vedci si uvedomujú, že myši nie sú ľudia a že tie isté výsledky sa nemusia objaviť, keď tie isté koncepcie budú testované na ľuďoch, a preto je potrebných oveľa viac testov. Sú si vedomí toho, že ďalší veľký krok bude zameranie bežného výskumu na ľudí a štúdium týchto výsledkov. Keď testy potvrdia, že kofeín môže byť prevenciou SM, potom je nádejou vyvinutie nového lieku. Zatiaľ nová štúdia nebola vykonaná na ľuďoch, no aj výsledky testovania myší vedú k nádejí o liečbe alebo dokonca vyliečení SM u ľudí. P.Z.: Toto je názor jednej skupiny vedcov, ktorí majú pozitívny vzťah k pitiu kávy – založený na najnovších výskumoch. No, ako to už býva vo vedeckom svete, a nielen v ňom,sú na kávu aj úplne odlišné názory.

Zdroj: www.healthnews.com /medi cal updates/coul

Preložila a spracovala: Ing. Pauliková Oľga

V priebehu normálneho ľudského života sa objavujú onemocnenia spojené a našim životným štýlom. Na tomto mieste sa zmienime s preventívnou aktivitou zeleného čaju pri niektorých onemocneniach majúcich spojitosť práve so životným štýlom. Zelený čaj je jeden z najpraktickejších preventívnych prostriedkov proti rakovine, ako sa o tom presviedčame v rôznych in vitro a in vivo experimentoch spojených s epidemiologickými štúdiami. Medzi rozličnými biologickými efektmi zeleného čaju je vhodné sa sústrediť na jeho inhibitorný efekt TNF-afa génu. TNF-alfa je tiež známy, že je hlavným prostriedkom pri chronických zápalových ochoreniach, takých ako reumatická artritída a skleróza multiplex. Vzhľadom na to sa predpokladá, že zelený čaj môže byť preventívnym prostriedkom pri chronických zápalových ochoreniach, teda aj SM-ky. Okrem toho sa zistilo, že zelený čaj pomáha pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb – výsledky zo štúdie v Prefektúre Saitana v Japonsku. V tejto štúdii sa potvrdilo, že sa znížilo riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby u ľudí konzumujúcich viac než 10 šálok zeleného čaju denne ako aj to, že zelený čaj má život predlžujúci efekt.

Všetci poznáte známe E – čka. Niektoré sú neškodné, iné neutrálne a niektoré zdraviu škodlivé. Pozrime sa na niektoré podrobnejšie: E - 904 – šelak. Je to exkrement hmyzu Laccifer lacca. Podobá sa ploštici a exkrementom obaľuje na vetvičkách svoje potomstvo. To sa chemicky spracuje na leštiacu látku s touto látkou sa leštia žuvačky, cukríky, čokolády ale aj tabletky. E – 920 – L – cystein. Vyrába sa z peria, štetín, ale najčastejšie z ľudských vlasov. Najväčší spracovateľ L- cysteinu pre potravinársky priemysel je Čína. Vlasy pochádzajú z holičstiev, nemocníc atď.. Materiál sa spracuje hydrolýzou. Používa sa ako prostriedok na zlepšenie cesta. Nájdete ho teda v pečive a chlebe. E – 120 – karmín. Vyrába sa z oplodnených samičiek červca nopálového. Je to parazit, ktorý vyzerá trochu ako voš. Samičky sa zabijú, roztlačia, usušia a potom sa z nich vyextrahuje červené farbivo. Použije sa do cukríkov, žuvačiek, dezertov, zmrzliny ale aj do rúžov. Želatína. Používa sa všade tam, kde treba niečo zahustiť. Je to látka, ktorá vzniká vyvarením kolagénu, čiže chrupavky, kosti, kože z kráv a prasiat. Využívajú sa dokonca ostatky z garbiarskej výroby. Môže sa tak stať, že budete mať želatínu, ktorá je vedľajším produktom vašich topánok. Využíva sa do jogurtov, dezertov, cukroviniek /obľúbené gumové cukríky/.

Vôňa: človek má cca 350 receptorov. Niektoré cicavce až 1000 receptorov a dokážu rozoznať až 10000 čuchových odtieňov. Dodnes ale nie je vyjasnené, čo sa vlastne stane keď aromatická molekula narazí na receptor. Podľa čoho receptor zistí, že nejaká látka prenikla do nosa? Jedni tvrdia, že aromatická molekula zapadne ako kľúč do zámku do receptora, iní tvrdia, že sú rozhodujúce vibrácie aromatických molekúl. Vraj je pre deti zdravá teľacina. Viete čim sa kŕmia teliatka, aby bolo mäso svetlé a jemné?

Je to zmes: 31% sušená srvátka, 31% sušená srvátka čiastočne odcukrená, 21% rastlinný olej rafinovaný, 9% hydrolysát pšeničného proteínu, 5% ryžový lepok, 0,7% L - Lysin HCI, 0,1% DL – Methionin, vitamín A, D3, E, K3, C, B1, B2, B6, B12, niacin, pantothenon vápenatý, kyselina listová, biotin, betain, mangán, zinok, meď, jód, kobalt, selén, Bacillus licheniformis, buthylhydroxytoluen. Keď som si toto všetko prečítal tak ma nejako prešiel hlad. Hlad ale časom zvíťazí a ceny potravín a televízna reklama to dorazí. Viete ako sa vyrába 100% džús??? Oberú sa pomaranče niekde vo svete a tam sa odšťavia a pasterizujú. Potom sa vo vákuu alebo pri vysokej teplote odparí voda. Džús sa skoncentruje a potom sa zmrazí. Transportuje sa pri teplote -12°C na druhú stranu zemegule. Tu sa rozriedi na potrebnú konzistenciu, procesom sa ale stratili esenciálne oleje, chuť a vôňa, tak sa pridajú späť zo šupiek a pridá sa aj vitamín C, pre ktorý sa džús kupuje. To je krátky príbeh vzniku 100% džúsu. Existuje v obchode aj pravý džús, ten nesmie byť vyrobený z koncentrátu a je podstatne drahší. Neostáva nám nič iné len chodiť do obchodu s lupou a čítať tie malé písmenká!!!

Zdroj: Dr. Jan Šťastný

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.