HROZNO

HroznoÚčinky: Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.

Množstvo: Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.

SLIVKA

SlivkaÚčinky: Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodarné na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytuje užitočné množstvo vlákniny a železa.

Rýchly slivkový koláč Ingrediencie. 2 1 šálky polohrubej múky, 1 šálka kryštálového cukru, 1 šálka mlieka, 1 šálky oleja, 2 vajcia, kypriaci prášok, 1 kg slivák /šálka 2-2 1 dcl /

Posýpka: 100g polohrubá múka, 100g maslo, 100 g práškový cukor

Postup: Všetky ingrediencie zmiešame v jednej miske a vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech. Poukladáme vykôstkované slivky a posypeme posýpkou. Pečieme cca 20 minút.

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.