Kustovnica čínska (Lycium chinensis) - Goji, (godži) často označované ako „plody dlhovekosti" rastú v úrodnej pôde na himalájskom podhorí na stredne veľkých kríkoch. Sú to sušené plody KUSTOVNICE (lycium chinensis). Majú sýtu červenú farbu a veľkosťou pripomínajú hrozienka. Chuť je výrazná a je akousi spleťou brusnice, jablka a šípok.

Z nutričného hľadiska sú Goji asi tým najhodnotnejším ovocím na planéte! Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych aminokyselín (napr. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvkov (napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), sú najbohatším zdrojom karoténoidov zo všetkých známych rastlín na Zemi Čo sa týka beta-karoténu, sú výdatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nemožno nespomenúť protizápalový činiteľ betasisterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály čím spomaľujú proces starnutia; posilňujú imunitný systém a stimulujú mozog (hypofýzu) k vylučovaniu regeneratívneho rastového hormónu.

Goji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Skvelé je tiež pridávať goji do ovocných koktailov a šejkov. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodarných účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne (malá hrsť). Goji nie sú príliš bohaté na ovocné cukry a preto si po vysušení nezachovávajú mäkkosť ako napríklad hrozienka. Ak vám ich suchá konzistencia nevyhovuje, stačí do sáčku vložiť čerstvý plátok jablka. Goji za deň absorbuje vlhkosť a preto ostanú mäkké alebo môžu zmäknúť aj po niekoľkých dňoch ak sú voľne položené - absorbujú vlhkosť zo vzduchu.

Použitie

Kustovnica sa pridáva do čajov. Plody sa nechajú vylúhovať cca 15 minút. Aj takto použité plody je možné potom konzumovať.

Klasický spôsob prípravy je variť asi jednu lyžicu kustovnice (cca 9-10 g) v 1 litra vody 5-10 minút a vývar aj s bobuľami vypiť a zjesť.

Liehový výluh nesmrteľnosti - 80 g plodov sa vloží do 1 litra 40% liehu a nechá sa 2 mesiace lúhovať. Po tejto dobe sa môže pridať trochu medu a užívať 3 lyžice aj s plodmi 2 x denne nalačno.

Pre svoju jemnú chuť a účinky je kustovnica častou súčasťou kulinárskych receptov čínskej kuchyne, pridáva sa tiež do zeleninových vývarov a polievok. Často sa používa ryžová kaša s kustovnicou, táto kaša posilňuje pečeň.

pripravila Maja

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.