Všetci poznáte známe E – čka. Niektoré sú neškodné, iné neutrálne a niektoré zdraviu škodlivé. Pozrime sa na niektoré podrobnejšie: E - 904 – šelak. Je to exkrement hmyzu Laccifer lacca. Podobá sa ploštici a exkrementom obaľuje na vetvičkách svoje potomstvo. To sa chemicky spracuje na leštiacu látku s touto látkou sa leštia žuvačky, cukríky, čokolády ale aj tabletky. E – 920 – L – cystein. Vyrába sa z peria, štetín, ale najčastejšie z ľudských vlasov. Najväčší spracovateľ L- cysteinu pre potravinársky priemysel je Čína. Vlasy pochádzajú z holičstiev, nemocníc atď.. Materiál sa spracuje hydrolýzou. Používa sa ako prostriedok na zlepšenie cesta. Nájdete ho teda v pečive a chlebe. E – 120 – karmín. Vyrába sa z oplodnených samičiek červca nopálového. Je to parazit, ktorý vyzerá trochu ako voš. Samičky sa zabijú, roztlačia, usušia a potom sa z nich vyextrahuje červené farbivo. Použije sa do cukríkov, žuvačiek, dezertov, zmrzliny ale aj do rúžov. Želatína. Používa sa všade tam, kde treba niečo zahustiť. Je to látka, ktorá vzniká vyvarením kolagénu, čiže chrupavky, kosti, kože z kráv a prasiat. Využívajú sa dokonca ostatky z garbiarskej výroby. Môže sa tak stať, že budete mať želatínu, ktorá je vedľajším produktom vašich topánok. Využíva sa do jogurtov, dezertov, cukroviniek /obľúbené gumové cukríky/.

Vôňa: človek má cca 350 receptorov. Niektoré cicavce až 1000 receptorov a dokážu rozoznať až 10000 čuchových odtieňov. Dodnes ale nie je vyjasnené, čo sa vlastne stane keď aromatická molekula narazí na receptor. Podľa čoho receptor zistí, že nejaká látka prenikla do nosa? Jedni tvrdia, že aromatická molekula zapadne ako kľúč do zámku do receptora, iní tvrdia, že sú rozhodujúce vibrácie aromatických molekúl. Vraj je pre deti zdravá teľacina. Viete čim sa kŕmia teliatka, aby bolo mäso svetlé a jemné?

Je to zmes: 31% sušená srvátka, 31% sušená srvátka čiastočne odcukrená, 21% rastlinný olej rafinovaný, 9% hydrolysát pšeničného proteínu, 5% ryžový lepok, 0,7% L - Lysin HCI, 0,1% DL – Methionin, vitamín A, D3, E, K3, C, B1, B2, B6, B12, niacin, pantothenon vápenatý, kyselina listová, biotin, betain, mangán, zinok, meď, jód, kobalt, selén, Bacillus licheniformis, buthylhydroxytoluen. Keď som si toto všetko prečítal tak ma nejako prešiel hlad. Hlad ale časom zvíťazí a ceny potravín a televízna reklama to dorazí. Viete ako sa vyrába 100% džús??? Oberú sa pomaranče niekde vo svete a tam sa odšťavia a pasterizujú. Potom sa vo vákuu alebo pri vysokej teplote odparí voda. Džús sa skoncentruje a potom sa zmrazí. Transportuje sa pri teplote -12°C na druhú stranu zemegule. Tu sa rozriedi na potrebnú konzistenciu, procesom sa ale stratili esenciálne oleje, chuť a vôňa, tak sa pridajú späť zo šupiek a pridá sa aj vitamín C, pre ktorý sa džús kupuje. To je krátky príbeh vzniku 100% džúsu. Existuje v obchode aj pravý džús, ten nesmie byť vyrobený z koncentrátu a je podstatne drahší. Neostáva nám nič iné len chodiť do obchodu s lupou a čítať tie malé písmenká!!!

Zdroj: Dr. Jan Šťastný

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.