Tony v ostatnej Nádeji písal: „Zo všetkých strán sa na nás začnú sypať samé negatívne správy, samé vraždy, krádeže, lumpáctva a nekonečná zločinnosť.“ Žiaľ má pravdu. Spomína média či už tlačené alebo internet, televíziu atď. Ďalej spomenul „galimatiáš“ ohľadne liekovej politiky a potom nutnosť užiť ďalší liek, aby sme sa upokojili. Máme toho okolo seba neúrekom, aby sa vtom čert vyznal a ja pridám tiež niekoľko viet na zamyslenie.

Nebezpečné potraviny?

Jedná sa o geneticky upravené potraviny /GMO/.

Margit Slimáková, PhD. píše:

Geneticky modifikované organizmy sú výsledkom laboratórnej práce. Gény z jedného druhu vložia do iného druhu, aby vytvorili novú vlastnosť. Pri bežnom krížení alebo štepení sa napríklad páry jeden druh koňa s jedincom iného druhu alebo aj niektorým iným, veľmi blízkym zvieraťom. Určite nie je možné spáriť koňa so zemiakom alebo myšou, ale práve také postupy genetické inžinierstvo skúša. Výsledkom genetických manipulácií tak môžu byť organizmy, ako napr. paradajky s rybacími génmi. Genetické inžinierstvo nie je v prírode doposiaľ odskúšané. A pokiaľ áno, tak s mnohými otáznikmi a rizikami. Naše chápanie DNA, je stále veľmi obmedzené a akýkoľvek zásah do DNA môže mať ťažko predvídateľné dôsledky. Podľa posledných štúdií nemoc nepredurčuje len prítomnosť určitého génu v organizme, ale rozhodujúce je práve jeho zapnutie alebo vypnutie. Zatiaľ čo výrobcovia geneticky modifikovaných semien a potravín obhajujú svoju prospešnosť pre ľudstvo možnosťou pripravovať potraviny a vyššou nutričnou výživnosťou alebo produktivitou, realita je iná. U geneticky modifikovaných semien sú v praxi najčastejšie používané dve hlavné vlastnosti: odolnosť voči herbicídom a schopnosť vytvoriť si vlastný herbicíd. Rastlina zabije burinu v okolí sama a otázkou zostáva, čo ďalšie ešte zničí. Laboratórne testy, ktorých prebehlo len pár, a keď boli zistené zdravotné riziká konzumácie GM potravín, výsledky neboli publikované a autori, ktorí sa snažili verejnosť varovať, boli umlčaní. Znížená obranyschopnosť organizmu, zníženie plodnosti alebo poškodenie dôležitých orgánov – sledovanie možného rizika konzumácie GM potravín môže trvať i desiatky rokov. Preto na otázku, ako GM potraviny pôsobia na zdravie, nepoznáme odpoveď. Nikdy nebola preukázaná ich bezpečnosť, zatiaľ čo rizík už bolo nájdených veľa. Voľne žijúce zvieratá v celej Amerike jednoznačne preferujú potraviny bez genetickej modifikácie. Dnes je GM sója v USA takmer v 60 % všetkých polotovarov, ako sú rastlinné oleje, sójová muka, lecitín a bielkovinové izoláty. Kukurica je v 50 % polotovarov. GM rajčinový pretlak je tiež bežne predávaný. Výrobcovia GM potravín pri obhajobe svojich produktov útočia na city. Bežne sa oháňajú argumentom, že jedine GM potraviny môžu zachrániť ľudstvo pred hladom. Pokiaľ viem, tak v Európe doposiaľ nie je dovolené rozsiahle pestovanie GM plodín, ale neviem o tom, že by potraviny dovážané z USA mali povinnosť byť u nás špeciálne označené.

Prof. RNDr. Anna Strunecká DrSc.,

Ako biológ by som rada uviedla niektoré vysvetlenia, ktoré ukazujú na to, že obavy z geneticky modifikovaných organizmov /GMO/ sú pre bežného spotrebiteľa a obyvateľa Európy prevažne prehnané. Človek sa odpradávna snažil zmeniť divoké plodiny a divoké zvieratá k svojmu prospechu. Konzumenti chudého bravčového neprotestujú proti tomu, že „chudé“ prasatá boli vyšľachtené genetikmi. V snahe uživiť rastúci počet ľudí a rastúce nároky na rozmanitosť výživy viedli v posledných 50 rokoch k výrobe margarínov, umelých sladidiel, zavedenie „ éčok“ do potravín / v ČR je ich povolených 1500!!!/, k používaniu nevhodných obalov či zdravie ohrozujúcich technológií k zvýšeniu trvanlivosti potravín. Dnes si konzumenti nízko kalorických a „ light“ nápojov vôbec neuvedomujú, že konzumujú aspartam, ktorý bol pri svojom objave najprv zaradený do zoznamu bojových chemických látok Pentagónu. Dávajú si do úst amalgámové plomby, dávajú svoje deti očkovať proti chorobám, ktoré ich neohrozujú, konzumujú dávky liekov, ktoré im predpísal lekár, podstupujú rôzne zbytočné vyšetrenia a hľadajú pomoc v pilulkách. Málokto si uvedomuje, že „ choroby z liečenia“ sú príčinou smrti stotisícou ľudí!!! V snahe zvýšiť produkciu kultúrnych rastlín používajú poľnohospodári umelé hnojivá, herbicídy k hubeniu buriny a pesticídy k hubeniu škodcov. O nebezpečí týchto látok v potravinách tiež vieme. Vzhľadom k obsahu najrôznejších škodlivých látok v ovzduší je niekedy naivné veriť tomu, že bioprodukty stopy toxických látok neobsahujú. Plodiny odolné proti hmyzím škodcom sú menej poškodené a sú menej napadnuté plesňami. Vieme, že plesne sú veľmi nebezpečné pre mozog, ale predovšetkým pre vývoj ľudského plodu. Taliansky vedci zistili, že zrno GM kukurice obsahuje 143 krát menej mykotoxínov ako obyčajná kukurica. V USA bola schválená sója, ktorá má vysoký obsah prospešnej omega – 3 nenasýtených mastných kyselín. Obyčajná sója tak veľmi odporúčaná v rôznych diétach, je totiž nebezpečná vysokým obsahom glutamánu, ktorý je vo všetkých produktoch zo sóje. V EU stále platí zákaz dovozu GMO. Európa prísne kontroluje všetky dovážané náklady kukurice i sóje, a pokiaľ sa nájdu čo i len nepatrné prímesi GMO, zásielka sa vracia. V Európe sa tak v súčasnej dobe spotrebitelia nemusia obávať, že konzumujú oficiálne uznávané GMO. Štyridsať medzinárodne známych vedcov sa postavilo proti regulácii GMO v EU. Vo svojom prehlásení zdôrazňujú význam GMO pre zaistenie výživy ľudstva a zníženie spotreby pesticídov a herbicídov.

Z pohľadu biológov je šľachtenie formou biotechnológií pre človeka i prírodu bezpečnejšie než klasické šľachtenie. Klasické metódy šľachtenia sú totiž založené na náhodných mutáciách, a u nich sa dá veľmi ťažko zistiť, čo sa v rastline stalo. Každá nová GM odroda je testovaná podľa veľmi zložitých protokolov a laboratórne testy umožňujú previesť dôkladné i testy na alergie. Umožňuje nám však tiež zamyslenie na tým, kam sme svojim vývojom dospeli a čo všetko robíme s človekom i krajinou, aby sme poznali dôsledky tohto počínania.

Tak toto sú dva názory na jednu veľmi závažnú tému dňa. Mnohí si iste myslíte, mňa sa to netýka. Ale žiaľ týka sa nás to každého. Jesť sa musí! Ľudstva pribúda, plochy na sadenie sa drasticky zmenšujú. Veď aj na Slovensku sa cesty a priemyselné parky stavajú na ornej pôde. Našťastie žijeme priam v zázračnej oblasti, kde máme dostatok potravín, dostatok životu nevyhnutnej vody, neohrozujú nás sopky, zemetrasenia ani škorpióny alebo jedovaté hady a nevraždia nás politici. Čo nás teda čaká??? Musíme len veriť v zdraví rozum kompetentných a tešiť sa z každého nového dňa na tomto svete a žiť ho tak ako keby to bol náš posledný. Veď aj tieto riadky môžem písať len preto, lebo sa nevyplnila predpoveď, že 12. mája 2011 nastane koniec sveta. Koniec sveta nenastal, ale Európou sa šíri záhadná črevná infekcia a zomierajú na ňu ľudia. Čo sa bude diať vo svete, keď budete čítať tieto riadky vie len sám pán Boh. Jasnovidka Vanga raz povedala „ Keby som ľuďom povedala všetko, čo vidím a viem, priali by si tento svet radšej opustiť...“ Záverom, nedovolím si radiť nikomu či má kupovať bioprodukty a vyhnúť sa geneticky modifikovaným potravinám, ale všetkým Vám želám dlhý a radostný život v primeranom zdraví, šťastí a pohode.

Čriepky pre Vás zozbieral Vojto z Revúcej

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.