Slovník cudzích slov pod heslom diéta uvádza vysvetlenie - je to presne stanovený spôsob stravovania a strava chorých podľa druhu choroby. Jedná sa teda o úpravu stravovania, ktorá nekopíruje národné alebo krajinské zvyky v spôsobe stravovania. Predpokladá sa, že diétne stravovanie bude súčasťou komplexnej liečby chorého. Predpokladá sa tiež, že sa budú v stravovaní používať len zdravé suroviny a potraviny. Tu treba povedať i to, že čo sa považovalo za zdravé pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi nemusí byť považované za zdravé v účastnosti. Okrem pestrosti potravín má čo do zdravého stravovania hovoriť i množstvo zjedeného množstva potravy ( energetická hodnota stravy sa udáva v kalóriách či v Jouloch) a počet podávaných jedál počas dňa. To, či sa prejedáme, teda či prijímame viac energeticky hodnotných potravín ako potrebujeme vidíme z toho, že priberáme na váhe. Väčšia hmotnosť prináša obtiaže s pohybom a môže urobiť veľké problémy pri zhoršení zdravotného stavu v budúcnosti. Preto sa vymysleli a aj v súčasnosti vymýšľajú rôzne redukčné diéty. Ich hlavnou úlohou je redukcia váhy tela a tomu je podriadená ich filozofia. Sú to tzv. karenčné diéty, ktoré prísne limitujú množstvo, energetickú a biologickú hodnotu prijatej stravy a sú pre pacientov s SM nevhodné. Pri ukončení takejto diéty dôjde zákonite k „jo-jo“ efektu, o ktorom som písal už v minulosti.

Dovolím si Vám predložiť modifikovanú detoxikačnú diétu podľa Mačingovej. Pre našu potrebu postačuje ju dodržiavať 14 dní, v origináli je to 28 dňová diéta. Úlohou tejto diéty je detoxikácia organizmu a doplnenie potrebných živín pre organizmus, nie redukcia jeho váhy. Sama autorka uvádza niekoľko zásad, ktoré treba dodržať, sú racionálne: Treba jesť do maximálneho pocitu nasýtenia a denne pite odporúčaný objem ( 3 litre, v lete 4 litre) prevarenej teplej vodovodnej alebo pramenitej vody! – nie sladkých džúsov, kolových nápojov alebo štiav z ovocia alebo zeleniny. Ak si osladíme vodu medom, môže pomôcť pri zápche. Ak sa ochutí citrónom, má očistný účinok i na zníženie hladín kyseliny močovej. Obmedzte pitie alkoholu, nápoje sýtené s CO2, nápoje obsahujúce kofeín (čaj, káva). Je potrebné obmedziť konzervované potraviny a údeniny pre zvýšený obsah dusíkatých látok a soli, ktorá v organizme zadržiava vodu.

Ak by ste mali medzi jednotlivými chodmi hlad, doobeda si treba dať zmes sušených sliviek s vlašskými orechmi alebo mandľami. Ak budete mať hlad v popoludňajších hodinách, doprajte si biely jogurt s mandľami a medom. Ak vás prepadne hlad vo večerných hodinách, kľudne si zopakujte večeru z rozpisu dve hodiny pred spaním.

Neobmedzujte dávky jedla! – jedzte do maximálneho pocitu najedenia, pretože sa môže stať, že zvýšený pitný režim (3-4 litre vody denne) viac látok vyplaví, ako organizmus stačí prijať. Kedy túto diétu nasadiť? Hocikedy ! Veľmi vhodné je začať s ňou po zimných mesiacoch, kedy sa nahromadí v tele najviac toxínov z metabolizmu a v strave je prirodzený nedostatok vitamínov. Tí, ktorí chcú v predveľkonočnom období dodržiavať pôst, môžu sa touto diétou postiť.

Je ideálne, keď i členovia rodiny sa zapoja do tohto „detoxikačného programu“. Jednak svojou spoluúčasťou podporia diétujúceho a tiež urobia niečo pre svoje zdravie. Možno objavíte jedlá, ktoré ste doteraz nejedli, zachutia vám a stanú sa súčasťou vášho jedálneho lístka.

„Kuchársku knihu“ tu neponúkam. Množstvo písaného textu by presiahlo informačný charakter, ktorý si tento článok dal za úlohu. Uverejňujem však jedálny lístok na 2 týždne diéty. Ak sa rozhodnete prečítať si postup pri príprave jedál (kuchársku knihu) a ešte lepšie – vyskúšať na sebe tento detoxikačný program, informácie nájdete na webovej stránke nášho klubu - www.klubsmpb.blogspot.com .

1. týždeň

 

Raňajky

Obed

Večera

1.deň

Mrkva+jablko+orechy+hrozienka+med

Brokolica s cesnakom+strúhaný nízkotučný syr

Šalát z cvikly + strúhaný syr

2.deň

Mrkva+jablko+orechy+hrozienka+med

Fazuľové struky s cesnakom +strúhaný syr

Šalát z cvikly + varené vajíčko

3.deň

Mrkva+jablko+orechy+hrozienka+med

Šalát z cvikly + strúhaný syr

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

4.deň

Mrkva+jablko+orechy+hrozienka+med

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

Prekladaná cuketa

5.deň

Mrkva+jablko+orechy+hrozienka+med

Prekladaná cuketa

Fazuľové struky s cesnakom +strúhaný syr

6.deň

Mrkva+jablko+orechy+hrozienka+med

Fazuľové struky so zázvorom

Brokolica s cesnakom + varené vajíčko

7.deň

Mrkva+jablko+orechy+hrozienka+med

Šalát z cvikly + varené vajíčko

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

2.týždeň

 

Raňajky

Obed

Večera

l.deň

Bio biely jogurt + ore-chy+med+škorica

Široké bezvaj.cestoviny s kale-rábom

Boršč

2.deň

Kiwi + banán + med + mletá škorica + orechy

Brokolica na cesnaku so zázvorom + strúhaný nízkotučný syr

Rýchla hrachová polievka

3.deň

Mrkva+jablko+orechy + hrozienka + med

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

Šalát z cvikly + varené vajíčko

4.deň

Bio biely jogurt + ore-chy + med + škorica

Fazuľové struky s vajíčkom

Cvikla s orechmi a suše- nými slivkami

5.deň

Kiwi + banán + med + mletá škorica+ orechy

Bezvajcové cestoviny so špenátom

Rýchla hrachová polievka

6.deň

Mrkva+jablko+orechy+hrozienka+med

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

Boršč

7.deň

Najchutnejšie raňajky z tohoto týždňa

Kurča s zelerom

Brokolica na cesnakou so zázvorom+strúhaný nízkotučný syr

Kuchárska kniha:

Ako používať kuchársku knihu?

Jedlá sú zoradené podľa jedálneho lístka ako postupne nasledujú. Množstvá sú viac menej orientačné, je potrebné vyskúšať, koľko sa z množstva pripraveného jedla zje. Tiež koreniny treba dávkovať podľa svojej chuti a podľa zvyklostí domácnosti.

Mrkvovo jablkové raňajky

Mrkvu strúhame na jemnejšom strúhadle, jablko na hrubom strúhadle. Pridáme mleté vlašské orechy. Podiel jednotlivých častí je 1:1:1, t.j. aké veľké objemové množstvo mrkve, také veľké objemové množstvo jabĺk a orechov. Pridať za hrsť hrozienok, med podľa chuti a štipku škorice.

Brokolica s cesnakom a s nízkotučným syrom alebo vajíčkom

Brokolicu uvaríme tak aby ostala chrumkavá. Najlepšie nasypať do vriacej vody nasekanú na kúsky brokolicu a nechať prejsť varom. Po minúte scedíme. Do hrnca dáme olivový olej, osolíme ho a pridáme na plátky narezaný cesnak- asi 3 strúčiky a osmažíme ho dozlatova. Odstavíme z ohňa. Poprášime ho pomletým rozmarínom, pridáme brokolicu a premiešame. Na tanieri posypeme strúhaným syrom alebo nakrájaným vajíčkom.

Fazuľové strúčiky (lusky) s cesnakom a strúhaným syrom

Najvhodnejšie sú mrazené fazuľkové struky. Na jednu porciu použijem 400 gramov, ktoré sa nasypú do vriacej vody a varia sa asi 10 minút. Do hrnca dáme olivový olej a asi 3 strúčky cesnaku nakrájané na hranolčeky alebo plátky, osmažíme dozlatova a pridá sa pol kávovej lyžičky škorice (nemusí byť) . Po scedení fazuľky všetko zmiešame spolu. Môže sa pridať do hrnca strúhaný syr alebo nakrájané vajíčko, alebo to urobíme na tanieri.

Fazuľové strúčiky inak

Na panvicu dáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu /jedna väčšia alebo dve stredne veľké/ a podlejeme olejom, najlepšie olivovým. Počas praženia pridáme l-2 lyžičky rasce a pražíme cibuľku dozlatova. Pridáme mrazenú fazuľku a orestujeme tak aby bolo všetko dobre premiešané. Posolíme, aby sa rozvinuli chute ( môže byť aj vegeta, ale tá obsahuje glutamáty a iné prísady...). Pridáme cca ¼ pohára vody, ktorý túto zmes sparí a asi 4 minúty necháme pod poodkrytou pokrývkou variť, až sa voda odparí. Fazuľka by mala byť chrumkavá ale uvarená. Medzičasom nakrájame na malé hranolčeky cesnak ( podľa chuti až celú hlávku) a zmiešame s fazuľkou. Už nevaríme.

Ak nebudeme dodržiavať očistný program, môžeme toto jedlo spojiť s varenými alebo praženými zemiačkami a prípadne, ak máme chuť, pridáme pečenú či grilovanú hydinu na rôzny spôsob.

Šalát z cvikly (červená repa) so strúhaným syrom alebo vajíčkom

Potrebujeme 3 buľvy cvikly veľkosti grapu, 3 dcl pohár sterilizovanej zmesi mrkva/hrášok, 4 stredne veľké kyslé uhorky, olivový olej, soľ, mleté čierne(alebo biele) korenie, strúhaný syr alebo natvrdo uvarené vajce.

Dôležité je, aby cvikla nebola zaváraná! Buľvy varíme asi 2 hodiny tak aby boli mäkké. Cviklu nastrúhame alebo nakrájame (plátky, kocky) , tiež kyslé uhorky, 3 dcl zmesi mrkvy/hrášok, polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme. Dôkladne premiešame a necháme odležať, aby sa nám chute spojili. Pred konzumáciou posypeme syrom alebo nakrájaným vajcom. Šalátu môžeme do seba pchať až do prasknutia....

Mrkvový perkelt so strúhaným syrom alebo vajíčkom

Potrebujeme mrkvu (aj kilo), cibuľu, olivový olej, sójovú omáčku, soľ, mleté čierne korenie, mletý koriander alebo drvenú rascu (kmín), mletý rozmarín.

Poznámka: Sójových omáčok býva viacero druhov. Niektoré sú enormne slané, takže pozor na presolenie jedla. Treba vyskúšať slanosť už pri pridaní jednej lyžice sójovej omáčky.

Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska, hranolčeky či iné tvary..., pridáme na olivovom oleji osmaženú cibuľku. Chvíľu restujeme, prisypeme čierne korenie, pol lyžičky rozmarínu, rascu alebo koriander ( každému niečo viac chutí a vonia, alebo naopak, niekto neznesie veľa voňavého..) podľa chuti . Po premiešaní pridáme sójovú omáčku – asi 2-3 polievkové lyžice.

Ešte chvíľu restujeme, podlejeme s 2 dcl vody a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút, pokiaľ sa voda neodparí a mrkva nebude rozvarená.

Mrkvový perkelt inak

Niekomu veľa korenín robí problémy a je skôr zvyknutý na prirodzenú chuť zeleniny. Preto predkladám i takto jednoducho pripravenú mrkvu.

Potrebujeme mrkvu, cibuľu, soľ, syr a olej, najlepšie olivový.

Na mesiačiky nakrájame 1-2 cibule a dáme na olej. Pražíme ju, a keď začína cibuľka hnednúť (karamelizovať cukry) posolíme ju, aby sa vylúčila z cibuľky šťava a začala sa cibuľka dusiť. Pridáme na hranolčeky nakrájanú mrkvu ( môže byť aj na kolieska, ale lepšie sa naberajú na vidličku hranolčeky) dobre premiešame, aby sa mrkva obalila olejom. Pomaly na malom ohni za občasného premiešania restujeme mrkvu domäkka. Ak by cibuľka a mrkva pustila málo šťavy, môžeme podliať malým množstvom vody. Stupeň „ uvarenia“ sa riadi podľa chuti.

Syr nastrúhame nahrubo a tanier s perkeltom ním posypeme.

Prekladaná cuketa

Potrebujeme dve mladé, stredne veľké cukety, olivový olej, čierne korenie, tvrdý syr, cesnak asi 3 strúčky, sušenú bazalku, asi 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky

Cukety nakrájame na plátky asi 0,5 cm hrubé. Do 0,5 dcl olivového oleja pridáme soľ, mleté čierne korenie, sušenú bazalku a polievkovú lyžicu sójovej omáčky, cesnak nakrájaný na plátky. Takto ochutený olej vylejeme na plech, poukladáme naň cuketu a necháme zapiecť- asi 15 minút pri 200 C˚. Pred dokončením cuketu posypeme nahrubo nastrúhaným syrom.

Raňajky: Bio biely jogurt s medom, orechmi a mletou škoricou

150 gramový bio-biely jogurt vyklopíme na tanier, pridáme 3 polievkové lyžice medu, 3-4 polievkové lyžice strúhaných mandlí a štipku mletej škorice.

Raňajky: Kivi, banán, orechy, med, škorica

Nakrájame 2-3 kivi a jeden banán na kolieska, posypeme strúhanými mandľami alebo lupienkami, pridáme škoricu ( nemusí byť) a 2-3 lyžice medu.

Kurča so zelerom

Potrebujeme kuracie prsia, drvenú rascu, kukurmu, čierne korenie, karí korenie, olivový olej, jeden stredne veľký zeler, žĺtok, soľ

Kúsky kurčaťa, najlepšie cez noc, marinujeme v oleji s lyžičkou kukurmy alebo karí korenia. Mäso pred použitím pomelieme alebo nakrájame na tenké pásiky. To isté urobíme so zelerom. Pridáme jeden žĺtok, soľ, čierne korenie, drvenú rascu. Premiešame a z takto urobenej zmesi tvarujeme fašírky, alebo „placičky“ a opečieme na olivovom oleji, v ktorom sme marinovali mäso. Ako príloha môže byť zeleninový šalát.

Kurča so zelerom inak

Potrebujeme suroviny ako v predchádzajúcom recepte a cibuľu, prípadne sójovú omáčku, ďumbier.

Zeler je veľmi aromatická zelenina, takže treba vyskúšať druh a množstvo korenín, ktoré do jedla pridávame. Kúsky kurčaťa posolíme, okoreníme podľa chuti ( karí korenie, alebo rôzne koreniace zmesi) a zvyklostí domácnosti. Opražíme mäso na oleji a uložíme na teplom mieste.

Na olivovom oleji pražíme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a keď zosklovatie, pridáme nastrúhaný zeler a restujeme spolu až kým cukry obsiahnuté v zelenine neskaramelizujú. Následne posolíme, môžeme pridať trocha sójovej omáčky, ďumbier podľa chuti.

Následne zmiešame mäso so zeleninou a ešte teplé podávame.

Široké bezvaječné cestoviny s kalerábom

Potrebujeme stredne veľký kaleráb, 150 g. cestoviny, olivový olej, cibuľu, soľ a mleté čierne korenie

Poznámka: Aj chlapovi stačí 100 g. cestoviny - inak je to aj reštauračná norma....

Cestoviny uvaríme v slanej vode a scedíme. Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, osolíme a pridáme nahrubo nastrúhaný ( alebo nakrájaný na hranolčeky) kaleráb. Pridáme čierne korenie a ešte trochu osmažíme, pridáme l dcl vody a necháme prejsť varom až sa odparí voda. Následne zmiešame s cestovinou.

Boršč

Z praktického hľadiska ako odmerku používame kompótovú misku – z každého druhu zeleniny si pripravíme na drobnejšie kocôčky nakrájanú misku mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu, zelenej papriky a tri misky cvikly. Z korenín použijeme soľ, mleté čierne korenie, drvenú rascu, 5 zrniek nového korenia, mletú červenú papriku, 3 bobkové listy, olivový olej, rajčinový pretlak, dva strúčiky cesnaku, jednu veľkú cibuľu.

Poznámka: borščov je veľa druhov, pre potreby našej detoxikačnej diéty sa budeme radšej pridržiavať tohto rozpisu. Za stáleho miešanie na oleji osmažíme všetku koreňovú zeleninu – bude to trvať asi 15 minút. Množstva oleja sa nemusíme báť. osolíme, pridáme korenie a nakrájanú papriku. Znova premiešame, pridáme červenú mletú papriku a asi pol litra vody. Varíme do zmäknutia koreňovej zeleniny. potom pridáme cviklu a varíme ďalej. Nakrájame si cibuľu a osmažíme ju, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, chvíľu ešte smažíme. potom pridáme rajčinový pretlak a trocha vody, necháme prevariť a následne prilejeme k uvarenej zelenine. Ak by bola polievka hustá, pridáme vodu a ešte necháme chvíľu vrieť. Po uvarení sa môže pridať petržlenová vňať.

Hrachová polievka

Potrebujeme 400 gramov mrazeného hrášku, polovičku citróna, bazalku, soľ, polievková lyžica masla( nie maslovej náhrady), čierne korenie. Citrón môže na niekoho pôsobiť rušivo, preto treba vyskúšať aj túto variantu.

Do litra osolenej vriacej vody nasypeme hrášok, pridáme bazalku, mleté čierne korenie a varíme 20 minút. Na záver pridáme maslo. Keď polievka trocha vychladne, ponorným mixérom ju rozmixujeme do jemnej konzistencie. Môže jesť lyžicou ale aj popíjať z hrnčeka.

Cvikla so slivkami a orechmi

Potrebujeme 300 g. uvarenej cvikly ( nie sterilizovanej!) 100 g. sušených sliviek ( pred použitím namočíme vo vode), 100 g. vlašských orechov, dva strúčiky cesnaku, štipku soli, mleté čierne korenie a 3 lyžice oleja ( najlepšie olivový)

Cviklu nastrúhame nahrubo, pridáme scedené a na hranolčeky nakrájané slivky, postrúhané orechy. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme olej a prelisovaný cesnak

Poznámka: tento recept sa hodí aj tým, čo majú zápchovitú či tvrdú stolicu.

Bezvaječné cestoviny so špenátom ( najlepšie hrubé rezance alebo špagety, môžu byť aj penne alebo vretená...)

Bezvaječné cestoviny so špenátomPostup ako v recepte s cestovinami a kalerábom, tu ho vystrieda špenát.

Na jednu porciu potrebujeme 100gr cestovín, pol balíčka mrazeného špenátového pyré (pretlak), čierne korenie, cesnak, soľ, trocha mlieka

Mrazený špenát dáme do hrnca, zalejeme trochou mlieka ( aby sa vyviazali šťaveľany) a pomaly privedieme do varu. Pridáme podľa chuti soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Nezahusťujeme ani strúhankou ani múkou či zásmažkou ale ak ho chceme hustejší - odparíme ho. Keď je špenát uvarený, pridáme uvarené cestoviny

Brokolica s ďumbierom (so zázvorom), posypaná tvrdým syrom alebo vajíčkom

Brokolicu uvaríme vo vriacej vode – asi minútu, mala by byť chrumkavá. Ďumbier (zázvor) nakrájame na tenké plátky a osmažíme na osolenom oleji (najlepšie olivovom). Pridáme na plátky nakrájané dva strúčiky cesnaku a restujeme kým cesnak nebude dozlatova. Pridáme uvarenú brokolicu. Premiešame a - ešte v hrnci alebo na tanieri - môžeme posypať strúhaným syrom alebo natvrdo uvareným vajíčkom.

MUDr. Branislav Brežný

Strúhaný kokos pozná hádam každý z cukrárenskej výroby a väčšina ho máme aj radi alebo vravíte, že kokosový olej je pre vás veľká neznáma??? Tak pre vás sú nasledujúce riadky a budete prekvapení aký zázrak je ukrytý v sklenenej dóze s označením BIO KOKOSOVÝ OLEJ.

Kokosový bio olej je predovšetkým potravina, ktorá je mimoriadne prospešná nášmu organizmu! Ani niektoré ovocie nemá toľko vitamínov A,C a E ako obsahuje kokosový olej. Obsahuje aj mastné kyseliny napríklad kyselinu laurovú, ktorú obsahuje materské mlieko. Odporúča sa diabetikom ako aj ľuďom, ktorí majú problémy s hladinou cukru v krvi.

Môže sa použiť ako náhrada za maslo pre ľudí, ktorí trpia alergiou na mlieko. Olej sa uplatní ako v kuchyni, tak aj v kozmetike a tiež aj ako prírodné antibiotikum. V kuchyni sa dá použiť ako v studenej, kde vyvolá svojou jemnou chuťou atmosféru exotiky, tak aj v teplej kuchyni. Neprepaľuje sa, odoláva teplote až do 200 C˚ a neprská. Neobsahuje cholesterol a neukladá sa v tele!

Nasýtené mastné kyseliny sú aj prospešné antioxidanty, ktoré dokážu likvidovať najrôznejšie baktérie, kvasinky ale aj vírusy. Dokáže výrazne podporovať liečbu rôznych ekzémov. Ako perlička sa uvádza, že po každom čistení zubov sa odporúča masáž ďasien. Zahojí rôzne drobné trhlinky v ústnej dutine, šetrne čistí zubnú sklovinu a likviduje niektoré baktérie, ktoré sa radi v ústach usídlia.

Kokosový olej dokáže:

  • rýchle hojiť drobné povrchové poranenia
  • zvlhčovať pokožku (ako náhrada gélov a mastí)
  • obmedziť lámavosť a vypadávanie vlasov
  • ukľudniť pokožku spálenú slniečkom
  • môže sa požiť ako tonikum po holení (príjemne vonia)

Kvalitný bio kokosový olej nie je lacná záležitosť a tak ho asi nebudeme používať na bežné vyprážanie, ale na ostatné použitie vám ho vrele odporúčam.

Spomenutý bio kokosový olej pomáha aj udržiavať správnu hmotnosť. Výsledky prieskumu obezity sú odstrašujúce!!!

  • 42 % ľudí trpiacich obezitou trápia depresie
  • viac ako 50 % mužov svoju nadváhu nechce nijako riešiť
  • vyše 30 % žien odpovedalo, že stres najradšej riešia jedlom
  • 12 % osôb vo veku 18 – 19 rokov trpí nadváhou
  • ženy chudnú ťažšie ako muži! Na vine je podiel svalovej hmoty, ktorý je pri mužoch vyšší a ich telo spaľuje kalórie ľahšie!!!

Tak milí priatelia, zamyslite sa nad svojím zdravím. Neskoro je ho zachraňovať ak sa už niečo nezvratne poškodilo. A pri tej našej SM-ke je naozaj dôležitá prevencia.

Dobré zdravie, pokoj a dobro vám želá Vojto z Revúcej

„Ahoj, 7. decembra máme v Penzióne Zivka v Závažnej Porube klubovú stretávku. NEZABUDLA SI? PRÍDEŠ?“ pýta sa ma naliehavý hlas v telefóne. To Gitka (Kvočíková), ako vždy, obvoláva všetkých členov liptovskomikulášskeho klubu SM. Tentoraz zvoláva na akciu Vianočná kapustnica.

Som najnovším prírastkom klubu, nie najmladším, tou je Barborka (Jurkovičová), a dokonca nie som ani novo diagnostikovaná (18. rok). Toho roku v júni ma na členstvo zlanárila pri prvom náhodnom stretnutí v kúpeľoch práve Gitka.

Moja odpoveď je váhavá „Hmm ......, hlásia silne sneženie a vetrisko, tak ..., ale ak sa nebudú všetci čerti ženiť – prídem.“ V duchu sa už odhodlávam na náročné odhŕňanie, ometanie auta parkujúceho pred panelákom spod snehu, oškrabávanie čelného skla, na neodhrnutú, neposypanú, zasneženú cestu do mne neznámeho zariadenia v dedine, kde som nikdy predtým nebola. Však sa uvidí???

Čertiská sa skutočne ženili, ale v sobotu po Mikulášovi. V tej metelici podľa popisu som našla, na konci Závažnej Poruby Penzión Zivka. Výber naň padol kvôli dostupnosti pre našich štyroch vozíčkarov (ale určite to ocenili aj barličkári?). Novučičký nájazd pri vstupe, všade širokánske dvere a stavebne upravené WC. Drobnosti, ktoré si bežný človek ani neuvedomuje.

Postupne sme sa poschádzali. Ako posledná naša čerstvá mamička Martinka (Michalíková) s maličkou päťmesačnou Magdalénkou v náručí. Predsedníčka Ľudka (Rajtárová), toto neformálne stretnutie členov klubu a ich najbližších oficialne otvorila, a keďže bolo zároveň posledným pred Vianocami aj Novým rokom, tak aj všetkým popriala. Čo iné, ako zdravie.

A začala sa tá správna veselá a hlučná trma – vrma. Jedna cez druhú začali šikovné žieňatá vykladať na sviatočne vyzdobený stôl svoje cukrárske zázraky a obchádzať všetkých s drobnými darčekmi vlastnej proveniencie. Každá chcela niečím prispieť. Muži boli zaskočení tou náhlou aktivitou žien a zostali radšej rozumne, potichu v úzadí.

V duchu som si len povzdychla „Na staroklubistky jednoducho nemám!“ Zmohla som sa len na nejaké symbolické Mikulášske balíčky. „Ako to tie ženy zvládajú a stíhajú?“ Okolo stola vládla pohoda, priateľstvo a dobrá – taká skoro predvianočná nálada. Nedali sme si ju pokaziť ani drobným nedorozumením pri objednávaní menu, ktoré prišiel osobne vyriešiť sám majiteľ a všetci boli viac – menej spokojní. Ešte kávička, rozlúčenia a ...

Z teplej, útulnej reštaurácie a hrejivých vzťahov sme sa vrhli do mrazivého popoludnia a znovu sme museli vyslobodzovať naše autá na parkovisku spod čerstvého prídelu snehu. A aj keď sme na to úplne zabudli, vonku sa ešte stále všetci čerti ženili.

S. Jarošová Klub SM Lipt. Mikuláš

Ocenenie  ´´Statočné srdce´´Bol celkom obyčajný deň. Ráno som si zaliala šálku kávy a chystala si raňajky. V tom sa zrazu rozozvučal telefón. Ách, zase nejaká anketa, pomyslela som si, keďže v poslednom čase sa to stáva pravidlom. „Pani Sivuličová? Dobrý deň, Mestský úrad Vranov nad Topľou, kancelária pána primátora“, ozvalo sa na druhom konci linky. Zabudla som snáď na nejaké papiere, preblesklo mi hlavou a v mysli som všetko kontrolovala. “Pán primátor Vás pozýva tento piatok do obradnej siene, kde sa uskutoční slávnostné udelenie ocenení projektu Statočné srdce“, pokračovala pani z mestského úradu. Čože? Čo? Statočné srdce? Ocenenie? Bola to pre mňa novinka, nepočula som o tom. “Pani Sivuličová, môžete sa v piatok 17. januára zúčastniť tohto obradu“, pokračovala pani na druhom konci linky. „Pán primátor by Vám rád odovzdal ocenenie za Vašu činnosť v OZ Klub Sclerosis Multiplex Slnečnica a za organizáciu podujatí podporujúcich zdravotne postihnutých občanov“. WOW, aká pocta, pomyslela som si. Samozrejme, rada sa zúčastním. Odpovedala som s nadšením. Prišiel deň D. V piatok 17. januára v obradnej sieni vo Vranove nad Topľou sa zišlo viac ľudí, ktorým sa dostalo tej pocty získať toto ocenenie. Tento projekt založil umelecký rezbár Milan Krajňák a Rómovia z rezbárskej dielne Roma Art Čičava, ktorí prišli s ideou obdarovávať dreveným vyrezaným srdcom ľudí so šľachetnými ideálmi premenenými na konkrétne dobročinné skutky. V máji minulého roku prevzal nad touto iniciatívou záštitu primátor mesta Ján Ragan. Návrhy na ocenenie osobností odovzdávala verejnosť do dreveného srdca umiestneného vo vestibule Vranovského mestského úradu. Náš klub som reprezentovala ja a pani Mária Kačmarová. Ocenenie v papierovej podobe, drevené vyrezávané srdce a k tomu ešte kytica kvetov, nás veľmi potešila. Po tomto milom obrade sme sa všetci na čele s pánom primátorom a vojakmi z michalovských kasární vybrali zaniesť veniec k pomníku padlých vojakov 2. svetovej vojny. V tento deň bolo 69. výročie oslobodenia nášho mesta.

Krásne popoludnie, krásne ocenenie. Som hlboko poctená a teším sa, že existujú ľudia, ktorí dokážu oceniť túto našu dielčiu prácu. ĎAKUJEEEM.

Valéria Sivuličová

Kým začnem písať o ľuďoch, ktorí sú takí ako ja, musím najprv niečo napísať o sebe.

Volám sa Anna a mám 50 rokov. Donedávna som bola taká, ako všetci. Medzi mnou a ostatnými ľuďmi by ste nijaký rozdiel nenašli. Žila som si obklopená ľuďmi, ktorí ma mali a musím už tu v týchto riadkoch písania podotknúť, že aj majú radi. Žila som prácou aj rodinou a ani ma nenapadlo, že život mi pripraví taký podraz.

Po dňoch trápenia a tápania, kedy nikto nevedel, čo mi vlastne je, chodením po nemocniciach a doktoroch, som sa dozvedela krutú pravdu. Diagnóza skleróza multiplex.

Nechcem znova prežívať tie pocity a myšlienky, ktoré ma prepadli, keď som sa to dozvedela. O tejto chorobe som čo – to vedela už z časopisov, no že ju budem mať akurát ja, v živote by ma nenapadlo. Ale je to tu a ja som sa s tým, hoci ťažko, ale predsa, za pomoci mojich blízkych, musela naučiť žiť.

To je to – diagnóza SM, čo mám ja a tí ostatní nie. Tým sa od nich líšim. Vidno to aj na ulici, pretože ja chodím ťažko a mám dve barly. Toto mi pribudlo tiež. Popri tom všetkom som však nezabudla ani na to, že máme internet, takže veľa vecí som sa dozvedela aj odtiaľ. Niektoré veci ma šokovali, ako opis choroby, jej ďalší vývin, ako to všetko môže skončiť. Nielen barly, ale aj vozík. Ale aj jej udržiavanie v stabilizovanom stave.

Klub SM-károv PopradMedzi tými všetkými informáciami som zistila aj to, že nie som sama. Sú tu takí istí ľudia ako ja. To ma povzbudilo. A že ich mám tak povediac, rovno pod nosom, som len uvítala.

Klub SM – károv v Poprade pod vedením pani Chlebovcovej. Už som s tým nevládala byť sama. Dlhšie som cítila, že potrebujem spriaznenú dušu. V osobe pani Chlebovcovej ako predsedníčky a ostatných 30 členov klubu som to našla. Pozvala ma na stretnutie s ostatnými členmi a ja som zistila, že mám priateľov. Začala som tam chodievať. A kto by si myslel, že sa bavíme len o chorobe a pochmúrnych veciach, je na veľkom omyle. Sú to všetko veselí ľudia, ktorí chodia na stretnutie s radosťou. Vedia úžasne plánovať a pripravovať rôzne akcie. Ako členka som sa zúčastnila v lete guláš partie.

A samozrejme, že to neostalo len pri tejto jednej akcii. Čo stretnutie, to nejaká nová činnosť a zaujímavá tvorivá práca. Naučila som sa maľovať na skle servítkovou technikou. Skutočne ma to zaujalo. Všetky tieto práce, ktoré sme vlastnoručne vytvorili, sa vystavovali na výstavke, ktorú zorganizovali členovia klubu s pani Chlebovcovou. A mala veľký úspech. Ja neviem, ako to napísať, že obdivujem ľudí, ako je Stanka, ktorá nádherne maľuje a zaujíma sa o všetko, čo sa týka maľovania a tvorenia. Obdivujem manželský pár, ktorý spolu tvorí šperky, výrobky z drôtu a špagátu. A takisto človeka, ktorý sa stará o poštové holuby, s ktorými žne úspechy. A toto všetko na tej výstavke bolo.

Chcem ešte napísať aj o vianočnom stretnutí. Bolo o priateľstve a hlavne o tom, že aj keď máme niečo navyše, vieme s tým žiť. Vieme rozdávať lásku, dávať ľuďom okolo seba nádej. To stretnutie ma oslovilo a hlavne prekvapilo. Domov som odchádzala s balíčkom v ruke. Prekvapil hlavne ten balíček – milo. Za to všetko ďakujem pani Chlebovcovej, sponzorom a všetkým členom klubu v Poprade.

Chcem však pripomenúť, že to neznamená, keď skončil rok, že skončila aj moja účasť v klube. Práve naopak. Teším sa na ďalšie stretnutia a spoluprácu s nimi.

Anna

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.