Pomaly prichádzajú jesenné dni, kedy sa snažíme ochutnať plody našej práce v záhradkách, či vo vinohradoch. Tí, čo nemajú možnosť sa „vybúriť“ v prírode, môžu ochutnať plody zeme, ktoré získajú v obchodoch.

Zemiaky sú našim druhým chlebom. Preto som sa rozhodol zverejniť náš jednoduchý recept na zemiakové pagáčiky. Môžu sa papať teplé, čerstvé, ale sú výborné aj na druhý deň. Najradšej sa zapíjajú vínkom. Nie preto, že by boli suché, ale preto, lebo vínko sa k nim jednoducho hodí. Univerzálnosť ich použitia je aj v tom, že sa môžu podávať ku kyslým polievkam, gulášom...

Výhodou tohto receptu je to, že sa dajú sily rozložiť na dva dni a tak únavnosť je minimálna.

Čo potrebujeme: 375 g zemiaky, 600 g polohrubá múka, 380 g studené maslo (alebo Hera), 4 ks žĺtky, 1 kocka (42 g) droždie, 20 g cukor kryštálový, 22 g soľ, 1 ks vajce na potretie.

Do vriacej osolenej vody dáme variť zemiaky v šupke. Po uvarení a vychladnutí ich ošúpeme, a prepasírujeme alebo postrúhame na hrubom strúhadle do misy. Pridáme k nim ostatné suroviny a spracujeme na jednoliate cesto, najlepšie hákmi na šľahači. Cesto potom zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 12 hodín do chladničky, najlepšie na noc.

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika, zložíme na troje a znovu vyvaľkáme na hrúbku 2 cm. Povrch nožom šikmo nakrojíme na štvorce do hĺbky 1-2 mm (mriežkovanie). Takto pripravené cesto potrieme rozšľahaným vajcom. Kto má rád slané, môže pagáčiky posypať hrubou soľou, kto má rád rascu, môže ňou pagáčiky posypať...

Formičkou vykrojíme pagáčiky alebo môžeme radielkom vykrajovať rôzne veľké štvorce, či obdĺžniky (je to rýchlejšie), ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Výdatnosť tohto množstva cesta sú dva plechy.

Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 15-20 minút do zlatohneda.

Dúfam, že Vám budú chutiť tak ako mne. Doma ich pečiem z dvoch dávok. Po prvej sa len tak „zapráši“ a druhá je na vychutnávanie. Takže - dobrú chuť!

MUDr. Branislav Brežný

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.