Surimi je japonské slovo a v preklade znamená mleté mäso. Surimi sú priemyselný potravinársky produkt, ktorý sa vyrába na imitáciu krabieho mäsa alebo mäsa iných morských príšer. Vyrába sa obyčajne z rybieho mäsa, napríklad z tresky, ktoré je rozdrvené. Pridávajú sa do neho rôzne prísady a lisujú sa z neho vzory pripomínajúce morské živočíchy. Najznámejšia forma takýchto výtvorov v západných krajinách je imitácia krabích končatín. Odporcovia tejto stravy ho zvyknú nazývať zmesou odpadu, ktorý zvýšil po spracovaní rybieho mäsa. (Nie sú až tak ďaleko od pravdy.)

Do rozdrvenej mäsovej hmoty výrobcovia pridávajú korenie, dochucovadlá, arómy, konzervačné látky a farbivá, aby sa čo najviac priblížili typickej farbe a chuti morských plodov. Z takejto „hmoty“ sa strojovo vyformujú chvosty homára, klepetá langusty, krabie mäso či lúpané krevety. Možno ich nájsť nielen v supermarketoch, ale aj v špecialitách reštaurácií a v stánkoch s rýchlym občerstvením - napríklad ako súčasť šalátov z morských plodov. Nie vždy sa však dozviete, či ide o napodobeniny alebo originál.

Priemysel na spracovanie rýb sa snaží skutočne spracovať všetko čo sa dá. Separáciou rybieho mäsa a spracovaním tejto hmoty sa získa biela hmota so značne narušenou štruktúrou svaloviny. Bielosť tohto polotovaru sa zabezpečí pridaním peroxidu vodíka. Vyvinutím vysokého tlaku na bunku vodou sa z nej vyplaví väčšina rozpustných proteínov a nebielkovinového dusíka. Takto získame masu bez vône a chuti...

Hneď na rybárskej lodi (vlastne plávajúcej fabrike) sa tento polotovar zmrazí, dôjde k denaturácii bielkovín a strate ich prirodzenej biologickej aktivity. K „surimi“ sa pridávajú prísady (najčastejšie cukor a polyfosfáty), ktoré túto hmotu stabilizujú a dovolia skladovať pri nižších teplotách. „Plnohodnotná surimi hmota“ je použiteľná až rok. Z nej sa potom vyrába výsledný produkt podľa priania obchodu a zákazníka. Výrobca strojovo pripraví veľké množstvo napodobenín morských príšer, ako sú kraby, krabie tyčinky, krevety, kalamáre, homáre… jednoducho si ani nevieme predstaviť plejádu morských živočíchov, ktoré nám ponúka obchod a stravovacie prevádzky. O pravosti a autentičnosti morskej príšery sa nám môže veľakrát iba zdať. A že surimi výrobky obsahujú len 7% rybieho mäsa nám môže byť ukradnuté. Hlavne že nám chutí!

Šaláty so surimi tyčiniek

Šalát č.1:

Čo potrebujeme: 250 g surimi tyčinky, 2 ks vajcia uvarené na tvrdo (ak má niekto rád vajíčka môže dať viac), 360 ml majonéza, 1 konzerva kukurice v sladkom náleve (bez nálevu), 1 dl sladko-kyslý nálev (ktorý si pripravíme), biele mleté korenie a soľ podľa chuti

Jednotlivé zmrazené surimi tyčinky necháme zabalené a dáme variť na 5 minút. Takto sa rozmrazia a napučia. Potom ich vyberieme a jednotlivé kúsky odbalíme. Necháme vychladnúť. Súčasne varíme vajíčka natvrdo. Vychladnuté ošúpeme a nakrájame. Ja osobne preferujem rozkrojiť vajce napoly a potom na krájači nakrájať na plátky. Vychladnuté a odbalené tyčinky nakrájame „na slížiky“.

Pridáme konzervu kukurice a majonézu. Premiešame a doriedime vychladnutým sladkokyslým nálevom. Celé dochutíme mletým korením a soľou.

Dáme schladiť do chladničky asi na 20-30 minút a šalátik je hotový. Ak by stál v chladničke cez noc, tak má tendenciu sa samozriediť, bude mať redšiu konzistenciu. Podávame s chlebíkom.

Ako si pripravíme sladkokyslý nálev: dáme zovrieť jedno deci vody, pridáme 2 čajové lyžičky kryštálového cukru a 1-2 čajové lyžičky octu a premiešame.

Dobrú chuť!

Šalát č.2:

Čo potrebujeme: 1 cibuľa, 1 balenie krabích tyčiniek, 1 plechovka konzervovaného ananásu, l plechovka šampiňónov v slanom náleve, asi 150 ml majonézy alebo tatárskej omáčky, citrón, soľ, biele korenie.

Postup:

Surimi tyčinky rozmrazíme a zbavíme obalov, nakrájame na malé kúsky. Môžeme ich uvariť (ako hore v recepte) alebo môžu byť „surové“. Cibuľu najemno nakrájame a dáme asi na 5 minút povariť vo vode, scedíme a necháme vychladnúť. Stratí tým „silu“ a bude jemným doplnkom k ananásu. Ananás nakrájame na kúsky a pridáme ich k nakrájaným tyčinkám a cibuli. Pridáme aj huby bez nálevu. Následne pridáme majonézu (tatársku omáčku) podľa potreby a premiešame. Pridáme pár kvapiek citrónu, môžeme pridať aj lyžicu z nálevu a znova premiešame (upravíme konzistenciu, tiež má šalát tendenciu k samozriedeniu). Nakoniec osolíme a pridáme podľa chuti mleté čierne alebo biele korenie. Následne dáme odpočinúť na cca pol hodinku do chladničky, aby sa spojili chute.

Podávame aj ako nátierku na chlebíku, aj ako šalát, predjedlo.

Dobrú chuť!

MUDr. Branislav Brežný

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.