Baza čiernaTento ker alebo strom spoznáte podľa žltobielych kvetoch vytvárajúcich ploché vrcholíky s charakteristickým pachom. U nás je veľmi rozšírená, najmä v lesoch a hájoch, ale stretneme sa s ňou aj v okolí sídlisk. Bylinkári opisujú bazu ako „kompletnú liečivú truhlicu“, pretože má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti. Rimania ju nazývali sambucus. Anglický názov „elder“ má pôvod v anglosaskom „aeld“ teda oheň, pretože jej vetvičky sa používali na založenie ohňa. V 17. storočí bola obľúbeným liečivom na odstránenie hlienov, kašľa alebo ako silné preháňadlo. O storočie neskôr boli objavené jej bieliace účinky, ktoré sa využívali na čistenie pokožky a odstraňovanie pieh. Voda z bazy sa tak vysoko cenila. Podobnú oblasť využitia si zanechala baza až dodnes. Ak máte ťažkosti s dýchaním , či už je to nádcha, nachladnutie alebo katar, účinné látky bazy (silica, triesloviny a i.) sú schopné tieto ťažkosti zmierniť.

V minulosti sa zbierali aj listy, z ktorých sa pripravovala masť na podliatiny, vyvrtnutia a rany, a kôra sa používala ako účinné preháňadlo.

Kvety

Zbierajú sa celé súkvetia a pri sušení ich rozkladáme stopkami nahor na papier alebo triesky, sušíme rýchlo. Po usušení kvietky zbavíme stopiek a uskladníme do vzduchotesnej nádoby. Droga z kvetov obsahuje množstvo užitočných a zdraviu prospešných látok ako glykozidy, silicu, flavonoidy (pomáhajú krvnému obehu, chránia cievy, liečia zápaly) alebo triesloviny (tiež taníny, chránia pokožku pred infekciami, pomáhajú pri zápaloch) atď. Jemné bledé kvietky bazy dodávajú čaju krásnu kvetinovú a mierne citrónovú chuť. Takýto odvar pôsobí upokojujúco a potopudne. Pije sa pri nachladnutiach, kataroch, sennej nádche (s užívaním je potrebné začať začiatkom roka). V kozmetike sa súkvetia používajú na umývanie uhrovitej pleti, ako prísada do kúpeľov alebo ako pleťová maska.

Plody

Zbierame začiatkom jesene. Vďaka hojnému obsahu vitamínu A a C, organickým farbivám a cukru sa čerstvé zrelé plody spracovávajú na lekváre, sirupy, vína alebo na sušenie. Najmä v minulosti, keď sa v zime ešte nedovážalo ovocie, osvedčili sa pri príprave vína a sirupov preventívne pôsobili pri prechladnutí. Sú účinné aj pri migréne, nespavosti či bolestiach hlavy. Sušené navyše krásne voňajú.

Baza čiernaLiečivo

Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Faktory tohto účinku sú v plodoch obsiahnuté vitamíny C a B, ovocné kyseliny, éterické oleje, ktoré sa nachádzajú aj v kvetoch, flavonoidy, a predovšetkým farbivo atokyán, ktoré dodáva farbu kvetom a plodom. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek ľudského konzumenta.

Éterické oleje s ich aromakomplexom spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov. Aj pri ťažkostiach so žalúdkom sa v domácej medicíne úspešne používa bazový čaj.

Odvar I: účinný pri horúčkach a kataroch. Ak ho skombinujete s rovnakým množstvom mäty a rebríčka, vznikne čaj podporujúci imunitný systém v počiatočných štádiách chrípky.

Odvar II: Používa sa tiež na ošetrenie mastnej pleti. 2 hrste usušených kvetov a plodov prelejte 1 litrom vriacej vody a v prikrytej nádobe nechajte postáť asi 30 minút. Po scedení si ním môžete umývať pleť s týždennými prestávkami až 2 mesiace.

Očný kúpeľ - Pomáha pri ubolených a zapálených očiach; použite studený a precedený odvar z usušených kvetov.

Sirup - Pripravuje sa výlučne z plodov. Je výživný, zmierňuje bolesti hrdla a podporuje imunitný systém. Postup prípravy je nasledovný: V panvici zohrejte 500ml odvaru alebo výluhu. Pridajte 500g medu alebo nerafinovaného cukru, miešajte, kým sa neroztopí. Zmes nechajte vychladnúť, nalejte ju do fľaše z tmavého skla a uzatvorte korkovou zátkou (korok je dôležitý, pretože sirupy zvyknú fermentovať a šraubovaný uzáver by tak mohol explodovať).

Bazový lekvár: Bobule povarte v mlieku 1 hodiny si škoricou, pridajte jemnú zápražku, zmes doslaďte a dochuťte sladkou smotanou. Nekonzervuje sa, konzumuje sa hneď.

Bazový lekvár II: 1,5 kg bobúľ varte v 4 dcl vody. 2,5 kg očistených a nakrájaných jabĺk povarte osobitne v 4 dcl vody, pridajte 1 kg cukru a 1 kg želírovacieho cukru, pridajte bobule a varte do zhustnutia. Na záver pridajte 1,5 dcl rumu, ešte povarte a naplňte poháre.

Bazový sirup: 25 kvetov namočte na noc v 2 l prevarenej studenej vody, pridajte citrodeko ( kys. citrónovú). Potom preceďte a nechajte zovrieť s 2 kg cukru. Naplňte do fliaš.

Bazové víno: 2,5 kg bobúľ, 4,5l vody, 1 citrón, kvasinky. Vidličkou odtrhnite bobule zo stoniek, dajte do nádoby a prilejte 3l vriacej vody spolu s pokrájaným citrónom. Roztlačte tuhý obsah a zakryte na 3 dni, denne premiešajte. Potom sceďte do demižóna a pridajte sirup z cukru a 1,5l vody. Po vychladnutí pridajte kvasinky, uzavrite vzduchovým uzáverom. Nechajte fermentovať, potom stočte a odložte najmenej na 12 mesiacov.

Šampanské letného slnovratu: 4 hrste kvetov, 2 citróny na plátky, 1 polievkovú lyžicu vínneho octu, cukor,1l vody. Vodu prevarte a pridajte cukor, prelejte do nádoby, doplňte studenou vodou do 4,5 l a pridajte ostatné. Všetko na 2 dni zakryte, potom preceďte a stočte. Nechajte stáť dva mesiace, podáva sa chladené.

Bazový ocot (pomáha pri dne): Hrsť kvetov zalejte pol litrom vínneho octu a nechaj 14 dní lúhovať na tmavom mieste. Potom sceď a denne vypi 1 pohárik.

Tradičné recepty

Sirup z kvetov bazy

2 l vody prevaríme a necháme vychladnúť. Do 4 l fľaše dáme 15-20 umytých bielych kvetov bazy a zalejeme prevarenou vodou. Necháme vyluhovať 24 hod. Potom vodu scedíme a do vody pridáme 1,5 kg kryštálového cukru a 8 g. kyseliny citronovej. Naplníme do fliaš a uzatvoríme. Bazový pampúch Z 200g pšeničnej múky, štipky soli, dvoch žĺtkov , štvrť litra mlieka a polievkovej lyžice medu zamiešať palacinkové cesto. Primiešať tuhý sneh z dvoch bielkov. V hrnci rozpáliť veľa masla, 10 až 15 súkvetí za sebou chytiť za stonku, namočiť do cesta a okamžite so stonkou hore vložiť do horúceho tuku a asi 2 minúty plávajúco vysmažiť. Potom vybrať, nechať krátko odkvapkať na papieri, poprášiť práškovým cukrom a ešte teplé servírovať. Bazový lekvár Plody bazy dať do hrnca, celkom zaliať mliekom, potom variť 1 hodiny s trochou škoricovej kôry. Pripraviť riedku zásmažku, pridať k tomu a ešte krátko povariť. Dosladiť cukrom a dochutiť šľahačkovou smotanou. Nechať vychladnúť a servírovať s čiernym chlebom (nakrájaným na malé kocky).

sk.wikipedia.org/wiki/Baza_čierna

Pripravila Maja

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.