Bazalka pravá (Ocimum basalicum) pochádza z oblasti Indie. V našich podmienkach je jednoročnou rastlinou s výškou kvitnúceho porastu asi štyridsať centimetrov...

Zdravé porasty majú sviežu farbu listov. Zberáme ich priebežne podľa vzrastu od jari až do jesene. Aby vňať nezostala čierna, zberáme ju za suchého počasia a ráno po vyparení rosy.

Usušená droga má názov Herba basalici. Čerstvé alebo usušené listy v zmesi s inými bylinkami pôsobia upokojujúco, proti kašľu, nadúvaniu a zvyšujú vylučovanie moču. Listy a jemná časť byle podporujú chuť, preto sa používajú pri príprave mäsitých jedál na vytvorenie správnej alebo želanej chuti pokrmu. Extrahovaná silica z rastliny má antimikrobiálny účinok. Vonia ako zmes ruží a klinčekov.

www.exoflora.sk

Kuchynské využitie

Používame čerstvé alebo sušené lístky, ktoré majú silnú korenistú chuť a vôňou pripomínajú klinčeky. Výborne sa hodí do šalátov, polievok, paradajkovej šťavy a omáčok. Používame ju i na dochucovanie majonézy a na prípravu bylinkového masla. Skvele dopĺňa jedlá z tekvice, fazule a húb. Bazalkou taktiež koreníme mäsité jedlá. Jej výraznú chuť neprehluší ani cesnak a spolu s ním tvorí bazalka klasickú omáčku " PESTO ". Bazalku pridávame do varených jedál tesne pred dovarením. Ostrosť chuti tejto bylinky sa zvyšuje varením. Čerstvé lístky si uchovajú aromatickosť, ak ich naložíme do oleja alebo octu. Nemožno nespomenúť nakladané uhorky s bazalkou a ani bazalkový sorbet.

Bazalka praváNa prípravu bazalkového pesta potrebujeme:
  • 500 g čerstvých bazalkových listov
  • 3-4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 100 ml olivového oleja
  • 40 g píniových orieškov
  • 50 g syr parmezán
  • soľ (najlepšie morská), korenie

Bazalku s cesnakom a olivovým olejom dokonale rozdrvíme v mažiari, pridáme píniové oriešky, soľ, čierne mleté korenie a parmezán. Všetko spolu dôkladne rozdrvíme na hladkú kašu. Môžeme použiť i mixér. Pesto uskladňujeme v chladničke, môžeme si ho však pripraviť i do mrazničky. V tom prípade odporúčam pripraviť pesto bez parmezánu. Pridajte ho do pesta až pred priamou prípravou jedla.

Liečivé účinky

Bazalka slúži v prvom rade na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Ľudia, ktorí častejšie dostávajú kŕče, by mali denne preventívne piť šálku čaju z bazalky. Udržiava rovnováhu črevnej flóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Bazalka má uplatnenie i v aromaterapii.

www.bylinky.sk/?/Atlas/Bazalka

www.exoflora.sk

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.