BrokolicaÚčinky

Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Brokolica obsahuje viac vitamínu C než citrusové plody a vitamíny E, B1 a B2. Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu a kyselinu listovú a z minerálnych látok na draslík, vápnik, fosfor , síru a železo. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia , ktorí jedia brokolicu viac ako 2-3 týždenne, by mali konzumovať potraviny s vyšším obsahom jódu.

Najlepšia úprava brokolice je varenie v pare, aby sme zachovali čo najviac vitamínov a minerálov.

Nákyp z brokolice

Suroviny: 500 g brokolice, soľ, 300 g hustej kyslej smotany, 5 vajec, 200 g strúhaného ementálu, muškátový oriešok, biele korenie, 2-3 lyžice masla a 2 lyžice strúhanky

Postup: Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky. Stopku očistíme a pokrájame. Varíme ju v dostatočnom množstve vody cca 10 minút. Po varení vodu zlejeme a brokolicu prudko ochladíme studenou vodou a necháme odkvapkať. Smotanu rozšľaháme s vajcom a strúhaným syrom, posolíme a okoreníme muškátovým orieškom a korením. Zapekaciu misu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou. Na dno dáme brokolicu, prelejeme vajcom so smotanou a syrom. Zvyšok masla rozdelíme vo vločkách po povrchu. Zapekáme asi 20 minút, kým vajcia stuhnú.

Brokolicová polievka I

Suroviny: 300 g brokolice, malú cibuľu, 40 g masla, 40 g polohrubej múky, 1 l mlieka, 3 l vody, kocku zeleninového vývaru, muškátový oriešok a zelenú petržlenovú vňať

Postup: Ružičky brkolice odkrojíme z hlúbikov, ktoré olúpeme, nakrájame na tenké plátky a podusíme v troche vody s nasekanou cibuľou, čo neskôr rozmixujeme. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zriedime ju s vodou, doplníme polievkovou kockou a povaríme cca 15 minút. Pridáme nadrobno upravené ružičky brokolice i rozmixovanú cibuľu s hlúbikmi a varíme ďalej až do zmäknutia zeleniny. Prilejeme mlieko, dochutíme muškátovým orieškom a privedieme do varu. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou a podávame.

Brokolicová Nátierka

Suroviny: 150g brokolice, 2 PL rastlinného masla, 1 ČL horčice, vegeta, pežítka

Postup: Brokolicu uvaríme v mierne posolenej vode do mäkka, Posekáme na drobno a zmiešame z rastlinným maslom a horčicou. Pridáme preplisovaný cesnak a petržlenovú vňať. Premiešame a dochutíme vegetou

Brokolica s cestovinamiBrokolica s cestovinami

Suroviny: Na 1 kg brokolice ide 35 dkg cestovin, 1 balenie nivy a 2 rozšľahané vajcia s trochou mlieka.

Postup: Brokolicu treba rozdelit na menšie časti, hodiť do osolenej vriacej vody (keď voda začne znovu vrieť, brokolicu treba vybrať), rozobrať na drobno (hlúby pokrájať). Takto pripravenú brokolicu zapiecť s uvarenými cestovinami a nivou, zaliať rozšľahanými vajcami. Pečie sa 30 - 40 min.

Brokolica so syrom

Suroviny: 2 brokolice, 2 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, 3 lyžice oleja, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 100 až 150g strúhaného syra (parmezán, ementál), soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Brokolicu rozoberieme na ružičky a umyjeme. Na oleji speníme nadrobno pokrájaný cesnak a petržlenovú vňať. Keď cesnak zružovie, kvapneme naň studenú vodu, aby nezhorkol. Potom pridáme brokolicu, osolíme, okoreníme, pridáme vodou zriedený paradajkový pretlak a podusíme do mäkka. Pri podávaní posypeme brokolicu strúhaným syrom. Podávame ako prílohu k dusenému alebo varenému mäsu, alebo ako samostatné jedlo.

Brokolica so strúhankou a maslom

Suroviny: 1 brokolicu, 5 až 6 lyžíc strúhanky, soľ, 60 g masla.

Postup: Do vriacej osolenej vody dáme na ružičky rozobranú brokolicu, krátko sparíme a scedíme. Strúhanku nasucho opražíme. Pridáme soľ. Opraženou strúhankou posypeme brokolicu. Polejeme roztopeným, osoleným maslom a premiešame. Ako prílohu podávame varené zemiaky.

Brokolicová polievka so syrovými knedličkami

Suroviny: 1 brokolicu, 150 g mäkkého nízkotučného syra, 1 vajce, strúhanku, pažítku alebo majorán, zeleninový bujón.

Postup: Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky, dáme do vriacej vody a pridáme rozmrvený bujón. Keď je brokolica mäkká, trochu ju popučíme. Syr rozmiešame, pridáme 1 až 2 lyžice jemnej strúhanky, rozšľahané vajce a posekanú pažítku (majorán). Všetko spolu dobre zmiešame. Zo zmesi lyžičkou formujeme malé knedličky a vkladáme ich do polievky. Keď vyplávajú na povrch, polievku odstavíme. Ak treba, dochutíme ju soľou alebo zeleninovou koreniacou zmesou.

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.