ÚčinkyMrkva

Znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoducý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C a betakarotén. Okrem neho je bohatá aj na vitamíny D, E a K, z minerálov sú to vápnik, draslík, sodík, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Za lahodnú chuť mrkvy je zodpovedný vysoký obsah sacharidov, ktorý sa počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje. Obsahuje aj inú dôležitú rastlinnú vlákninu - pektín a éterický olej. Betakarotén však okrem toho chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a spomaľuje starnutie organizmu a pokožky.Ďalším pozitívnym účinkom mrkvy je, že neutralizuje voľné radikály, vďaka ktorým odvádza toxíny z tela, a tak sa v tele nevytvárajú karcinogény. Obsiahnutý pektín v mrkve sa stará o trávenie, vyprázdňovanie a upokojuje črevný trakt. 

Množstvo

Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou terapiou pečene. Viac vitamínu A - karotenu sa uvoľňuje pri spacovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60%, kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije.

Mrkvové guľky

Asi 500 g postrúhanej mrkvy povaríme v sirupe z vody, kryštálového cukru a citrónovej kôry. Po vychladnutí masu dochutíme citrónovou šťavou a sformujeme z nej guľky, ktoré necháme trochu vyschnúť a potom ich obalíme v práškovom cukre.

Mrkvový džús

Suroviny: 1/2 kg očistenej mrkvy, polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a oleja, liter a pol vody.

Recept: Mrkvu nakrájame na kolieska a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme vodou, pridáme olej a varíme asi 30 minút. Potom rozmixujeme, pridáme ešte 5 litrov vody, 3 polievkové lyžice medu a kyselinu citrónovú. Pre lepšiu chuť môžeme pridať jednu karotelu. Ešte horúcu mrkvovú šťavu nalejeme do čistých fliaš s patentovými uzávermi. Uchovávame v chlade.

Pôsobí: Je všeobecne známe, že zo zeleniny je na unavené a slabé oči najúčinnejšia mrkva. Obsahuje totiž dôležitý vitamín A.

Domáca vegeta

Suroviny: 1 kg mrkvy, 1 kg petržlenu, 0,5 kg kalerábu, 0,5 kg zeleru, 0,5 kg cibule, 1-2 hrste sušenej petržlenovej vňate, 1-2 hrste sušenej vegety (ligurček voňavý), 1 kg soli.

Príprava: Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku a miešať so soľou. Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní. Potom pridať petržlenovú vňať a vegetu a znova pomlieť na mlynčeku. Kto chce, môže pridať cesnakový prášok a hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do pomázánok, do mäsa, do polievky. Obsah soli po vysušení je okolo 30-40%.

Pôsobí proti: zaneseniu organizmu chemickými konzervačnými a farbiacimi látkami

Tofu s mrkvou

Potrebujete: biele tofu, 4-6 ks mrkvy, 1 rajčinový pretlak, pol čl mletého koriandru, pol čl kurkumy, štvrť čl chilli, 1 čl cukru, soľ

Postup: Na oleji speníme mleté korenie (množstvá podľa chuti). Po chvíli prisypeme na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané tofu. Smažíme, až kým mrkva pustí farbu.

Potom pridáme rajčinový pretlak, hrnček vody, sójovú omáčku, cukor a soľ. Varíme, dokiaľ mrkva nezmäkne. Nakoniec zahustíme zásmažkou.

Môžeme podávať s cestovinami.

Výživa jablkovo-mrkvováŠatôcky z mrkvového cesta

3 kg olúpaných jabĺk, 1 kg mrkvy, 300 g cukru (môžeme si prispôsobiť svojej chuti), 1 lyžica kyseliny citrónovej

Jablká a mrkvu podusíme do mäkka, pridáme cukor a kyselinu, rozmixujeme, plníme do fľaštičiek, sterilizujeme cca 20 minút pri 80 °C.

Šatôčky z mrkvového cesta

300 g mrkvy, 300 g polohrubej múky, 300 g Flory, 1 lyžička prášku do pečiva, džem, práškový cukor

Z jemne nastrúhanej mrkvy, múky, prášku do pečiva a tuku vypracujeme cesto a pol hodiny ho necháme odpočívať v chladničke. Vyvaľkáme placku hrubú pol centimetra a rozkrájame na štvorce veľké 7x7 cm. Do stredu kladieme lyžičkou džem, preložíme a okraje pritlačíme vidličkou. Pečieme v stredne teplej rúre.

Tvarohová nátierka s mrkvou

Čo potrebujeme: 1 žĺtok, 10 g prášk.cukru, 50 g masla, 150 g tvarohu, 100 g mrkvy, 20 g orechov

Zdroj: http://www.najrecepty.sk/story.php?id=434

Cesnaková nátierka s mrkvou

Čo potrebujeme: 1 syr bambino ,2-3 strúčiky cesnaku /podľa chuti i viac/,1 polievkovú lyžicu masla, 1 stredne veľká surová mrkva – nastrúhaná

Zdroj: http://www.najrecepty.sk/story.php?id=425

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.