ÚčinkyParadajky

Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, možstvo vítamínu E, vitamín C a betakarotén. Prevencia vzniku civilizačných ochorení. Množstvo : Jedzte ľubovolne. Aj paradajkový pretlak je bohatý na karotény a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými ochoreniami, najmä pred prechladnutím. Preventívne pijete 1 pohár paradajkovej šťavy 3x denne po dobu 3-4 týždňov.

Recepty z paradajok

Fazuľa na francúzsky spôsob

Suroviny: 300g fazule, 50g paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 40g tuku, 40g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, cukor, ocot.

Príprava: Fazuľu musíme najprv namočiť, následne ju uvaríme do mäkka. Cibuľu nakrájame ma jemno, popražíme na oleji a posypeme.

Tabouli - bylinkový odvar

Suroviny: 2 šálky vody, 1/2 šálky posekanej cibuľky, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1 šálka bulguru 1/2 uhorky ošúpanej a posekanej na kocky, 1 veľká paradajka pokrájaná na malé kocky, 1/2 šálka posekanej petržlenovej vňate, 1/2 šálky posekanej mäty, 4 PL olivového oleja, 4 PL citrónovej šťavy, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL pomletého čierneho korenia.

Príprava: Vodu privedieme k varu v stredne veľkej panvici, pridáme cibuľu, cesnak a bulgur a miešame asi 1 minútu. Odložíme z ohňa, prikryjeme a necháme napučať asi 20 minút. Vo veľkej mise zmiešame uhorky, paradajku, petržlen a mätu. V menšej miske zmiešame citrón, olivový olej, soľ a korenie a touto zálievkou prelejeme zeleninovú zmes. Odokryjeme panvicu s bulgurom, premiešame obsah vidličkou a pridáme k zelenine. Opatrne premiešame. Podávame vlažné alebo chladené. múkou a podlejeme fazuľovým vývarom. Do zmesi pridáme pretlak, dôkladne rozmiešame a varíme. Keď omámi, cukrom a octom.

Paradajkový džem

Suroviny: 2.5 kg paradajok, 1 kg cukru, dve vrecúška vanilkového cukru, 4 lyžičky kyseliny citrónovej a lyžička zázvoru.

Príprava: Pokrájané paradajky varíme asi jeden a pol hodiny, aby sa dobre rozvarili. Potom ich prepasírujeme a zmiešame s prísadami. Za stáleho miešania potom zmes varíme asi 20 až 30 minút, kým nezhustne. Naplníme ju do do menších pohárikov a 5 minút sterilizujeme. Keď vychladne, získa síce nezvyčajnú, no veľmi príjemnú sviežu chuť.

Púpavový šalát s rajčinami a bazalkou

Suroviny: 1 miska púpavových listov, pár lístkov zelenej bazalky, petržlenová vňať, 4 paradajky, 2 cibule, 2 lyžice vinného octu, 3 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie.

Príprava: Umyté a odkvapkané listy púpavy natrháme na kúsky, umyté rajčiny a cibuľu nakrájame na kolieska. Bazalku a petržlenovú vňať nadrobno posekáme. Všetko premiešame s olejom, soľou a korením.

Pôsobí proti: Vhodné na jarnú prečistnú kúru.

Španielske dusené paradajky

Suroviny: 1 veľkú červenú cibuľu, dve červené a jednu zelenú papriku, štyri zrelé paradajky, dve lyžice hnedého cukru a dve lyžice olivového oleja

Príprava: Na rozohriatom oleji osmažíme cibuľku do mäkka a pridáme papriku pokrájanú na kocky. Po piatich minutách pridáme cukor a ošúpane a nakrájané paradajky. Prikryjeme a dusíme osem minút.

Užívanie: Podávame s čerstvým chlebomParadajková omáčka s bazalkou

Paradajková omáčka s bazalkou

Suroviny: 1000 g paradajok, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, šťava z 1 citróna, 1 lyžica olivového oleja, pol zväzku bazalky, mletá červená papriku, mleté čierne korenie, soľ.

Príprava: Pripravíme si všetky prísady. Paradajky olúpeme a odstránime jadierka, cibuľu olúpeme a nadrobno nakrájame. Olej rozpálime v hrnci, pridáme cibuľu, paradajky a cesnak rozotretý so soľou. Okoreníme mletým čiernym korením, okyslíme citrónovou šťavou a podusíme asi 10 minút. Omáčku vyšľaháme metličkou dohladka a ochutíme nadrobno nasekanou bazalkou, mletým čiernym korením, soľou a mletou červenou paprikou.

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.