ŠpenátJe dôležitá listová zelenina. Kultivovaná bola v jihozápadnej Ázii. Cez Sýriu a Arábiu sa dostal do severnej Afriky, a ďalej do Španielska odkiaľ sa šíri po celej Európe. Prvé recepty, v ktorých sa používa špenát, sú zachované v kuchárskej knihe z roku 1390.

V špenáte sú karotenoidy (i beta-karoténu), a to vo vyskoých koncentráciách. Obsahuje aj lutein, karoténový pigment, ktorý pôsobí antioxidačne.

Špenát má vysokú nutričnú hodnotu, hlavne čerstvý, parený alebo rýchlo uvarený. Pre kyselinu folovú je lepšie špenát dusiť. Niekoľkominútovým varením sa totiž znižuje hodnota kyseliny listovej na polovicu.

Je to bohatý zdroj vitamínu A, vitamínu C. E,K, B1 a B2 , a minerély jód,železo, vápnik a kyselinu šťavelovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál. obsahuje aj niekoľko antioxidantov zachytávajúcich voľné radikály. Kalium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. 

Množstvo : 200 g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny listovej. Ľudia postihnutý dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene, by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.

Ako správne variť špenát: dobre umyté, očistené lístky dáme do hrnca, ktorý sme uzavreli pokrievkou, a na miernom ohni minútu-dve "paríme". Netreba ho podlievať vodou, stačí mu vlhkosť, ktorá sa uvolní z lístkov. Uvarené listy pokrájame nahrubo.

Špenátová žemľovka

5 starších žemlí, 2 dl mlieka, 60 g masla, 3 vajcia, soľ, 1 balenie mrazeného špenátu.

Žemle pokrájame na kocky a usušíme ich. V mlieku rozhabarkujeme žĺtky, soľ, rozpustené maslo a rozmrazení špenát. Kocky žemlí zmiešame s pripravenou špenátovou masou, zľahka primiešame sneh z bielok a všetko to vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 oC asi 30 minút.

Špenátové lasagne

1 balenie lasagní, 250 g tvarohu, 150 g špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 300 g tvrdého syra, muškátový oriešok.

Všetky suroviny rozdelíme na dve polovice. Lasagne varíme asi 5 minút, poukladáme ich na vymastený plech a na ne vrstvíme uvarený špenát zmiešaný s cesnakom, na to postrúhame kúsok muškátového orieška, navrstvíme tvaroh a strúhaný tvrdý syr. Na to dáme druhú vrstvu lasagní a všetko zopakujeme. Zapekáme asi 15 minút.

Palacinky so špenátomPalacinky so špenátom

Z celozrnnej alebo prosnej múky, vajca, štyrich lyžíc minerálky a štipky soli urobíme palacinkové cesto. Necháme 20 minút odstáť. Dvesto gramov posekaného čerstvého špenátu zmiešame zmiešame so 40 g tvarohu, dvoma lyžicami parmezánu, pretlačeným cesnakom, strúhaným muškátovým orieškom, soľou a korením. V hrnčeku rozpustíme maslo, poprášime múkou a podlejeme mliekom. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Upečiem dve palacinky, naplníme špenátovou zmesou a polejeme bešamelovou omáčkou.

Špenátové omelety

250 g čerstvého špenátu, 1,25 dl mlieka, 2 vajcia, 100 g hrubej múky, soľ, zeleninovú koreniacu zmes, mleté čierne korenie, olej. Plnka: 1,25 dl mlieka, 6 vajec, 60 g údenej slaniny, soľ, pažítku.

Umytý, odkvapkaný špenát nadrobno posekáme a zmiešame s vajciami, mliekom a múkou. Ochutíme zeleninovou koreniacou zmesou, soľou a korením. Na oleji upečieme asi 8 tenších omeliet. Plnka: v mlieku rozhabarkujeme vajcia a soľ. Slaninu pokrájame na kocky, opražíme, pridáme vajcovú zmes a pripravíme polotuhú praženicu. Plnku dáme na omelety, preložíme a posypeme pažítkou.

Špenátová roláda

Lístkové cesto, balíček mrazeného špenátu, cesnak, 3 vajcia, syr Feta, hladká múka, strúhanka, soľ, korenie, majoránka, nastrúhaný eidam.

Lístkove cesto rozvaľkáme, ako na štrudlu, špenát udusíme, zamiešame s cesnakom a vaničkami, pridáme syr Feta, trocha hladkej múky a zahustíme podľa potreby strúhankou. Posolíme, okoreníme, prídáme majoránku. Pripravenú plnku roztrieme na pripravene lístkové cesto a zavinieme, potrieme vajíčkom a dáme piecť. Pred upečeni dosypeme nastrúhaným eidamom.

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.