ŽihľavaZnáma rastlinka, aj keď často nemilo, však? Neobľúbená burina na záhrade, kráľovná všetkých priekop, neupravených záhrad a tienistých zákutí. Ale zároveň storočia cenený pomocník pre zdravie človeka. Prečo?

Čriepky z histórie

  • Už starí Rimania si šľahali reumatické kĺby zväzkami žihľavy
  • U nás sa dávala dobytku do jedla, lebo sa verilo, že dokáže odohnať zlých duchov
  • Zakopávala sa do rohu poľa, aby ho chránila pred vtáctvom a škodlivým hmyzom

Zber a sušenie 

Zbiera sa predovšetkým mladý list a vňať rastliny, najlepšie v jarných mesiacoch, ešte pokiaľ nekvitne a potom zase mladé rastlinky rastúce v septembri. Sušenú žihľavu určite dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.

Cenné látky v žihľave

  • chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úrazom
  • kyselina kremičitá : pôsobí močopudne
  • triesloviny s protikrvácavým účinkom
  • látky znižujúce krvný cukor aj vysoký krvný tlak
  • vysoký obsah vitamínu C
  • serotonin

Využitie

Pŕhľava je veľmi cennou liečivou rastlinou, údajne sa i vyváža na tieto účely ako droga (usušená rastlina). Podobne ako púpava, obsahuje fytoncídy – látky ktoré ničia baktérie. V liečiteľstve sa používa na zlepšenie látkovej premeny, na zníženie hladiny krvného cukru (pomocný liek pri cukrovke), na upravenie činnosti srdca, žlčníka, podžalúdkovej žľazy, proti astme, chrípke, virózam, zápalom močových ciest, urýchľuje hojenie rán a povrchových vredov. Roztok chlorofylu pŕhľavy v oleji sa používa na liečenie vredov, preležanín, trhlín prsných bradaviek a iných neduhov. Chlorofyl je i súčasťou kvapiek, ktoré inhalovaním (vdychovaním) liečia zápaly dýchacích ciest a tabliet, ktorými sa lieči anémia (nedostatok železa). Používa sa i v liečebnej kozmetike. Z mladých rastlín sa pripravuje šalát – účinný prostriedok proti jarnej únave. (čerstvé výhonky môžeme variť ako špenát) Odvar na opláchnutie vlasov pri lupinách a vypadávaní. V 18. storočí sa lykové vlákna žihľavy používali na výrobu priadze a tkanín. Bunky lyka pŕhľavy sú najdlhšími rastlinnými bunkami u rastlín pestovaných alebo používaných v domácnosti. Podľa literárnych prameňov sú 5 – 7 cm dlhé. Posekaná pŕhľava je hlavnou zložkou zmesi na kŕmenie mláďat hydiny.

Kde čaj zo žihľavy pomáha

  • výborný pomocník pri čistení organizmu
  • vhodný na reumatizmus
  • pôsobí proti vyrážkam a akné
  • podporuje tvorbu červených krviniek
  • pomáha pri chudokrvnosti
  • pri zápaloch močových ciest
  • pri ľadvinovom piesku
  • pri dne

Tinktúra (dostanete kúpiť v špecializovaných obchodoch alebo nižšie uvádzam recept) sa používa:

  • proti reumatizmu
  • proti astme
  • pri kolikách, pri žalúdočných kŕčoch
  • pri chorobách pečene

Čerstvé rastliny sa prikladajú na telo, na potrebné miesto pri ischiase, pri bolestiach krížov, pri zápaloch nervov na rukách a nohách.

Kúpele zo žihľavy sa odporúčajú pri bolestiach chrbta, zúžených cievach na nohách aj pri ischiase.

Recepty pre zdravie

Jarná a jesenná očistná kúra vie urobiť skoro zázraky: ak 3 týždne pijeme denne žihľavový čaj z listov, dokáže zriediť krv, môže odstrániť vyrážky, odvodní telo a prečistí pečeň. Každé ráno si pripravíme pred raňajkami jednu šálku čaju a cez deň vypijeme 1-2 ďalšie šálky. Nesladíme, ale pre vylepšenie chute môžeme primiešať trošku mäty, rebríčka alebo rumančeka.

Odvar pripravíme zo 100g jemne narezanej žihľavy a varíme pol hodinu v 1litry vody s troškou octu. Používame ho k umývaniu vlasov, je to výborný prostriedok účinkujúci proti vypadávaniu vlasov.

Tinktúra: byliny zalejeme min. 50% alkoholom (v pomere asi 1:5 ). Necháme odstáť 7 až 14 dní, pričom nádobu každý deň niekoľko krát potrasieme. Po tejto dobe zmes scedíme. Tinktúra sa dávkuje asi 20 až 25 kvapiek, obvykle 3-krát denne.

Špenát zo žihľavy

Prichystáme si: 500 g mladej žihľavy, 1 cibuľu, olej, 1 vajíčko, cesnak podľa chute, trošku smotany alebo mlieka, soľ, štipka čierneho korenia, trochu hladkej múky. Najskôr žihľavu opláchneme pod vodou. Zalejeme horúcou vodou a 10 minút povaríme. Varením sa objem stráca, tak ako u šalátu. V inom hrnci opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme trochu múky, mierne opražíme a pridáme scedenú žihľavu. Vmiešame vajce, cesnak, soľ, korenie a krátko povaríme. Na záver pridáme smotanu či mlieko. Je výborný s fašírkou alebo zemiakmi.

Tak veľa zdravia prajem!

www.biospotrebitel.sk

http://www.freezi.net/byliny/zihlava.php

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.