Tekvica je veľmi zdravá zelenina, ktorá sa vlastne z 90% skladá z vody a neobsahuje takmer žiadne tuky.

 Tekvicová krémová polievka

Tekvicová krémová polievka

Potrebujeme:

  • tekvica cca. 700 g
  • 3 hrubé mrkvy
  • 4 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 1 PL masla
  • 1 PL zeleninového vývaru
  • soľ a kari korenie
  • 1,5 l vody
  • 1 pohár smotany (200 ml)
  • 1/2 ČL zázvoru/ ďumbiera
  • 1/2 zväzku posekanej petržlenovej vňate
  • 1-2 ČL hustého agávového sirupu

Tekvicu očistite, vyberte jadierka a nakrájajte na kocky. Očistite mrkvu a tiež nakrájajte na kocky. Paradajky zaliať horúcou vodu, stiahnuť z nich kožu a nakrájať na malé kocky. Cibuľu pokrájať na malé kocky a opiecť na masle. Pridať paradajky, podusiť. Potom pridať kocky tekvice a mrkvy, vývar, soľ a kari, pridať trochu soli a variť približne 15 min. na stredne silnom ohni, do mäkka. Potom všetko spracovať na pyré, pridať smotanu a zázvor, dochutiť agávovým sirupom a posypať petržlenom.

Zdravé lúskanie

Tekvicové semienka obsahujú všetky mikroelementy, okrem mangánu a selénu, množstvo vitamínov a biologicky aktívne fosfáty v mimoriadne vysokej koncentrácii, ktoré dodávajú organizmu potrebnú energiu. Sú veľmi zdravé, pretože obsahujú mnoho bielkovín, kvalitných mastných kyselín a omladzujúcich nukleových kyselín. Tekvicové semienka nás zasýtia ako čokoládová tyčinka, ale sú zdravšie

 Tekvica plnená kuracinou Tekvica plnená kuracinou

Potrebujeme:

  • 500 g tekvice
  • 1 balíček sójového tvarohu /alebo klasický tvaroh/
  • soľ
  • 2 PL cukru
  • 50 g kuracieho mäsa
  • 1 malú mrkvu
  • sušené hríby
  • 250 ml vývaru (zeleninový alebo mäsový)

Z tekvice odrezať vrch v podobe pokrievky, vybrať dužinu a jadierka a tekvicu vnútri dobre nasoliť. Sójový tvaroh zabaliť do kusa jemnej látky a vytlačiť z neho vodu. Potom ho spracovať najemno s vidličkou, pridať cukor 3 ČL soli a glutamát. Potom pridať kuracie mäso, sušené hríby (môžete predtým povariť vo voda a zcediť) a mrkvu, pokrájanú na krúžky. Zmes naplniť do tekvice, môžete pokojne aj kopcom, neprikrývať a celé to podliať vývarom. Piecť v predohriatej rúre.

www.dobrarada.sk

Pripravila pre Vás Maja

Prihlasovanie je určené iba pre správcov obsahu. Iní používatelia (napr. fóra) tu prístup zriadený nemajú.

POZOR! Každý neplatný pokus o prihlásenie je zaznamenaný.